Élet-Stílus

Nászéjszakák bora: a somlói

A Magyar Borok Háza a hónap borvidékének ezúttal a Somló hegyet választotta. A legkisebb borvidékünkön mindössze 550 hektáron termelik az Olaszrizlinget, Chardonnay-t és Furmintot.

A vulkanikus hegyoldalak, a napfény és a tüzes borok kapcsolatát már a római kor szőlőművelői is felfedezték, s mint hazánk annyi más hegyoldalán, a Somlón szintén ők honosították meg a szőlőtermesztést. Írásos feljegyzések bizonyítják, hogy a sajátos klímájú, fekete bazaltos, varázslatos szépségű Somló hegyen már az Árpád-kor egyházi szolgálatban lévő vincellérjei is párját ritkító borokkal lepték meg a bort vásárlókat. Árpád-házi királyaink óta a somlói bor az ország egyik legjobb minőségű bora volt. A középkorban a somlói vár lovagtermében egymást érték a somlói borral megöntözött vadászlakomák. Mátyás király alatt nemcsak a főuraknak jutott a nemes italból, hanem Bécs várát megostromló seregének is somlói bor osztatott lelkesítőként. A legendák szerint a híres visegrádi Mátyás-kútból ünnepi alkalmakon folyó fehérbor somlói volt.

A Somló hegy szőlőinek igazi virágkora a 19. század elején, a napóleoni háborúk idején kezdődött, a pozsonyi országgyűlés ülésezésekor és a reformkorban érte el tetőfokát. Köszönhető ez a somlói egyenletesen jó minőségének, tartósságának és jó szállíthatóságának. Ebben az időben a hegy javarészt egyházi és világi uradalmi birtok volt, ahol jól értékesíthető, kereskedelmi mennyiségek voltak.

Ma a helyzet ellentmondásos. Somlót a népszerű borvidékek átka – az olcsó, igénytelen turizmus – ugyan elkerülte, de legfőbb gondnak megmaradt a művelhető szőlőterület példátlan szétforgácsoltsága, amely a gazdaságos művelés és a piaci értékesítés gátja. Az átlagos birtokméret (a közel háromezer tulajdonossal, akik döntő részének a szaktudása elmarad a kor színvonalától) még a 0,2 hektárt sem éri el. Itt a legrosszabb az arány az országban a folyó borok és a palackozott borok között, sajnos a palackozott borok kárára.

A híres somlói borok megteremnek a hegynek mind a négy oldalán, a vásárhelyi, a jenei, szőlősi és a dobai részen. Ez is egyedülállóvá teszi Somlót, hiszen a világon mindenütt csak a napsütéses – főként déli – fekvéseket lehet jó minőségű szőlő termesztésére hasznosítani.

Európa számos helyén gyógyszerként ihatták, mint amely a gyomorsav termelődését szabályozza. Igazi hírnevét mégis a „nászéjszakák bora”-ként vívta ki, lévén, hogy az Osztrák–Magyar Monarchia előkelőségei a fiú utódért vágyakozó házaspárok rituális italát látták benne. A „csak házasodó boldog Ausztria”uralkodói – különösen Mária Terézia – igencsak nagy jelentőséget tulajdonítottak az ital eme erejének. Így nem véletlen, hogy a császári család hölgytagjai a frigyüket követő hónapokban kötelességszerűen szopogatták a nagyszerű italt. De nemcsak a királyok asztalán ragyogott ott az aranysárga bor.

Tüzes, férfias borok

A somlói borok kellemes savakkal és bőséges zamatanyagokkal megáldott – a legtöbb évjáratban magas alkoholtartalommal rendelkező – tüzes, férfias borok. Kiváló minőségüket a bor meghatározó tényezőinek – a talajnak és az éghajlatnak – köszönhetik. A hegy lábánál az agyagos-homokos, némi lösszel kevert talaj van túlsúlyban, feljebb a bazalt és főleg tufamálladék ad kiváló, ásványi sókban és nyomelemekben gazdag talajt. Éghajlati viszonyai a szőlőtermesztésre igen kedvezőek.

Somló és környéke mindig is alapvetően fehérbort termelő vidék volt. A mai somlói bor átmentette a hagyományokat, de alkalmazkodott az új irányzatokhoz is. Legnagyobb felületen az Olaszrizling díszlik, ezt a Chardonnay és a Furmint követi, s örvendetesen gyarapodik a Hárslevelű, Juhfark, Tramini, Rizlingszilváni ültetvények területe. A legendás, ezeresztendős múlttal büszkélkedő, őshonos hungarikum – Juhfark (fürtje alakjáról kapta a nevét) – csak az elmúlt évtized elején vált engedélyezetté, megtörve a bürokrácia vaskalaposságát. A manapság forgalomban levő borok finom savúak, testesek, tüzesek. A tájjelleget kidomborítja az ászkolási buké, a változatosságot segíti a bő fajtaválaszték. Somlón is készülnek ma divatos reduktív borok, de a szakemberek általános véleménye, hogy itt fahordós érlelés nélkül nem lenne szabad bort készíteni.


Magyar Borok Háza>>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik