Élet-Stílus

Két év börtön a Windows-forráskód eladásáért

Két évre ítélte egy szövetségi bíró azt a személyt, aki annak idején saját weboldalán értékesítette a Windows NT 4.0 és Windows 2000 operációs rendszerek forráskódját. A vádlott már korábban beismerte tettét.

A 29 éves William Genovese tavaly vallott az ügyben, és beismerte az üzleti titok megsértését. Az alku értelmében 10–30 hónap közötti börtönbüntetésre számíthatott, amiből végül is 24 hónap lett. Nem úszta tehát meg olcsón a forráskód kiadását, illetve árusítását, bár azt sem lehet mondani, hogy az ítélet túlságosan szigorú. Mindenesetre az ügy lezárul, és ez minden bizonnyal megnyugtató a szoftvercégnek.

Genovese ellen eddig összesen 12 különböző ügyben folytattak eljárást, bűnlajstroma meglehetősen terjedelmes. Van közöttük számítógéppel végrehajtott bűncselekmény – a világhálón „illwill” néven alkotott –, nemi erőszak stb. Ezért is iktattak börtönbüntetése mellé háromévi felügyeletet, és bele kellett egyeznie abba is, hogy számítógépén az internetes tevékenységét figyelemmel kísérő programokat telepítsenek. A Microsoft 2004 februárjában értesült arról, hogy a forráskód felkerült az internetre. A két, egyenként 200 MB-os fájlt a szoftveróriás megbízásából egy biztonsági cég alkalmazottja kérte el Genovesétől, majd ezután értesítették a Szövetségi Nyomozóhivatalt. Addig a napig az elítélt mindössze 40 dollárt kasszírozott be, ami akár egy rossz viccnek is felfogható, tekintve hogy Windows-forráskódokról volt szó.

Ez a forráskód – pontosabban a Windows Server 2003 kódja – éppen a napokban került új megvilágításba, amikor is a Microsoft felajánlotta, hogy betekintést nyújt az Európai Bizottságnak, és a jó ideje húzódó ügyben érintett konkurens cégeknek. Ezzel azt szeretnék bizonyítani, hogy a vádak ellenére igenis törekednek a vita lezárására, és nem játszanak időhúzásra. A fejleményekről mi is beszámoltunk, bár többen – tévesen – arra következtettek, hogy ezután mindenki számára elérhető lesz a teljes forráskód. Erről természetesen szó sincs: az érdeklődő vállalatok csak a megfelelő licencdíj befizetése ellenében vehetik igénybe a lehetőséget.

A most elítélt Genovese – aki tehát nyerészkedés céljából tette rá a kezét a teljes anyagra – március 14-én kezdi meg büntetése letöltését. A forráskód annak idején a Microsoft egyik partnercégétől, a Mainsofttól szivárgott ki, de hogy pontosan kinek a jóvoltából, az sosem derült ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik