Élet-Stílus

Ismét nyereséges a Fiat

A Fiat olasz ipari csoport több év után első ízben nyereséget írhatott az elmúlt év utolsó negyedéről és az egész évről is – jelentették be hétfőn a gyártónál.

A vállalat egy jelentés szerint 1,42 milliárd eurós pozitív eredményt ért el 2005-re, egy másik beszámoló szerint járműgyártó részének üzemi eredménye is pozitív lett, az év negyedik negyedében 21 millió euróval. Éves szinten azonban továbbra is veszteséges maradt a Fiat Auto 281 millió euróval.

A nagy ipari csoporttól már az elemzők is pozitív eredményt vártak a múlt évre: 1,35 milliárd euró körülit a 2004-es 1,58 milliárd eurós veszteség után. A 2005-ös év végén azonban még 3,2 milliárd eurós tiszta adóssága volt.

Az éves eredményt egy rendkívüli tétel alapvetően befolyásolta: a vállalat több milliárd eurónyi pénzt kapott az amerikai General Motors-tól, amikor az kiszállt az olasz vállalkozásból, emellett a Fiat csoport értékesítette Italenergia nevű energetikai részlegét is.

Sergio Marchionne vezérigazgató szerint az idei évre is képesek lesznek csoportszinten 1,6-1,8 milliárd eurós bruttó és 700 millió euró körüli nettó, azaz adózott eredményt elérni. Ehhez reményei szerint 360 ezer darabot adnak el az új Punto modellből és megőrzik 30 százalékos részesedésüket az olasz autópiacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik