Élet-Stílus

Megnyílt a roma holokauszt-emlékkiállítás

Roma holokauszt és rasszizmus a mai Európában címmel nyílt kiállítás pénteken, a holokauszt nemzetközi emléknapján a budapesti Centrális Galériában.

Az utazó tárlat a haláltáborokról, az oda vezető történelmi előzményekről és a II. világháború után is folytatódó faji alapú hátrányos megkülönböztetésről szól. Látnunk kell, hogy hova vezetett az etnikai alapon különbségtételt hirdető ideológia; az évek alatt több százezer cigány ember halálához vezetett – mondta Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter a kiállítást megnyitó beszédében.

“Dolgunk az, hogy ne csak emlékezzünk, hanem emlékeztessünk is” – hangsúlyozta Göncz Kinga, hozzátéve: “látnunk kell és el kell mondanunk mindannyiunknak, hogy a diszkrimináció, az előítélet ma is jelen van”. Mint mondta, ezek ugyanazok a gondolkodásmódok, amelyek a haláltáborokhoz vezettek.

Az ünnepségen Gulyás András külpolitikai főtanácsadó felolvasta Sólyom László köztársasági elnök köszöntőjét. A holokauszt nemzetközi emléknapja “azáltal vált ünneppé, hogy nem engedi elfeledni (…) a XX. század történelmének különösen sötét korszakát” – írta az államfő. Rámutatott: a romákkal szemben elkövetett bűnök kevésbé ismertek, jóllehet több ezer roma honfitársunkat gyilkolták meg; Európában csaknem félmillióra tehető a cigány áldozatok száma. Ezért fontos és egyben ünnepi esemény, hogy a magyar közönség is megismerkedjen a vándorkiállítással – írta Sólyom László.

Az emlékkiállítás rendezője a Német Szinti és Roma Dokumentációs és Kulturközpont valamint a budapesti Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány. A fotókból és a hozzájuk írt angol nyelvű ismertetőkből álló vándorkiállítást január 17-én Strasbourgban, az Európai Parlamentben mutatták be a közönségnek, útjának első állomása Budapest. Ezt követően Pécsre, majd Csehországba, Lengyelországba és Hollandiába viszik. A Centrális Galériában március 12-ig tekinthető meg a tárlat. A rendezők szükség szerint magyar nyelvű hangalámondó készüléket biztosítanak az érdeklődőknek. Január 27-ét, az auschwitzi haláltábor 1945-ös felszabadításának napját az ENSZ tavaly novemberben nyilvánította a holokauszt nemzetközi emléknapjává.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik