Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Mozart vagy filmszemle


A hétvégén lesz néhány fergeteges buli, akinek kiütése lesz Mozarttól, próbálja meg ezeket. A Gödörben a titokzatos című 7. Világveleje fesztivál konkurál a Trafo táncszínház előadásával. Nagyon várjuk, melyik magyar sztár énekli el vasárnap a Hit the Road Jacket a Ray Charles-emlékkoncerten, mint ahogy várjuk a Kampec Dolores visszatérését is hajdani nagy koncertjei színhelyére, az Almássyba. Ez még nem minden, de menjünk szépen sorba, és mindenki döntsön: menjek vagy maradjak?


Menjek…


január 27. péntek

…a Mozart 2006 nyitónapjára a Művészetek Palotájába

1756. január 27-én Salzburgban megszületett Wolfgang Amadeus Mozart. A különc zseni, aki tényleg megrengette a zenevilágot, tehát idén lenne 250 éves. Hogy tudnánk a születésnapot jobban megünnepelni, mint hogy elmegyünk
Menjek vagy maradjak – Mozart vagy filmszemle 1

A gyermek Mozart

Európa egyik legjobb koncerttermébe Mozartot hallgatni, ahol ráadásul a világ egyik legizgalmasabb kamarazenekara, a Camerata Salzburg idézi fel a jeles eseményt? Az est karmestere, Sir Roger Norrington mindent elért már, amit karmester csak elérhet. 1962-ben megalapította saját kórusát, 1978-ban zenekarát (London Classical Players), vezényelte többek között a berlini és a bécsi szimfonikusokat, operát dirigált a Covent Gardenben és a Scalában. Interpretációit pályatársaitól megkülönböztette az általa sokszor hangoztatott „pure tone”, a tiszta hangzás. A Camerata Salzburggal való megismerkedésének évében ütötte lovaggá az angol királynő, és abban az évben debütált a Salzburgi Ünnepi Játékokon Mozart 14 évesen komponált, ritkán hallható, Mithridatész, Pontusz királya című operájával, amelynek két áriáját most Magyarországra is elhozza. Az áriák szólistája – miként Händel Silete venti motettájáé is – az a Susan Gritton lesz, aki 1994-ben megnyerte a Kathleen Ferrier-emlékdíjat.


…kortárs táncestre a Trafóba


Menjek vagy maradjak – Mozart vagy filmszemle 2

Idegen test

A Fremdkörper (Idegen test) című koreográfiában az osztrák Chris Haring egzisztenciális kérdéseket boncolgat. A darab, bár sci-fi-elemekre épül, mégsem cyborg-táncelőadás akar lenni, sokkal inkább egy idegen teremtmény belső életét kutatja. A mozdulatok kidolgozása során folyamatosan jelen volt a törekvés, hogy a táncosok olyan lényeket képzeljenek el, akik önmaguk számára is idegenek. Ezek a lények olyan testekben ébrednek fel, amit anélkül kaptak, hogy bárki elmagyarázta volna, hogyan kell használni őket – ez a helyzet egy táncelőadás létrehozásakor is. Szóval duplacsavart mutat be az öt osztrák táncos.

…a Világveleje fesztivál második napjára a Gödörbe


Menjek vagy maradjak – Mozart vagy filmszemle 3

A világ egyik veleje: Lovasi

A Gödör immár hagyományos Világveleje fesztiváljának második napján visszatérhetünk a legendás kilencvenes évekbeli (minden elmúlt évtized előbb-utóbb „legendás” lesz) alternatív zenei kísérletekhez. Fellép a Kiscsillag például, amely az ős Kispál és a borzot idézi, érdekes módon Kispál András nélkül. Fellép a Pál utcai fiúk is, ami talán akkoriban volt a legjobb formájában, amikor Lovasiék indultak. Játszik még a fiatal, lendületes zenét játszó Kelet-Nyugat és a Hiperkarma-dobos Frenk, aki önálló lemezével az elmúlt év nagy felfedezettjének tekinthető. A buli levezetéséről Dj. Onoff gondoskodik reggelig. Hogy mi ebben a Világ és annak veleje, azt nem tudni, de jó buli lesz, az szinte biztos.

január 28. szombat

…Ablak-A-Dubra Special dub-partyra az A38-as Hajóra


Menjek vagy maradjak – Mozart vagy filmszemle 4

Kevin

A Chi kiadó soron következő labelpartyjára a Freerange-istálló törtütemesen dobogó paripái érkeznek: az angol Switch duóból ismert Trevor Loveys, illetve a kitűnő Palm Skin, azaz Simon Richmond. A házigazda a Fine Cut Bodies és Naga. Előbbi tulajdonképpen Kevin egyszemélyes produkciója. Zenei világa a minimál technótól a tánczenéken át az experimentál elektronikáig terjed. Naga (Fejér Balázs) a 80-as évek végének alternatív korszakában kezdett zenélni. DJ-ként 1994 óta van jelen a magyarországi tánczenei kultúrában. Akkoriban techno-szettjei tették őt elismert lemezlovassá Budapesten. Bár az elmúlt pár évben a dub, breakbeat, tribal és mélyebb progresszív house-darabok is részévé váltak Naga zenei világának, eklektikus szettjei nemhogy elfordították volna tőle közönségét, 2000-ben a Wanted legjobb magyar DJ-listájának második helyén végzett.

január 29. vasárnap

…Ray Charles-emlékkoncertre a Művészetek Palotájába


Menjek vagy maradjak – Mozart vagy filmszemle 5

Ray Charles

A hazai jazz- és blueszenészek a soulzene másfél éve elhunyt koronázatlan királya előtt tisztelegnek a közönség legnagyobb örömére. A koncerten kronológiai sorrendben csendülnek fel a Ray Charles által sikerre vitt nóták, amelyeket kiváló muzsikusok hangszereltek újra az esemény tiszteletére. Majd’ az összes dalban vendégek csatlakoznak az est házigazdájához és zenei rendezőjéhez, Fekete Jenőhöz, a kiváló blues gitáros–énekeshez és a Muddy Shoes zenekarhoz. Kiegészülnek egy nyolctagú fúvós szekcióval és egy háromtagú vokállal. Horváth Charlie a Georgia On My Mind című dalt énekli, Tóth Vera Fekete Jenővel adja elő a Sorry Seems To Be The Hardest Word című számot, amely az egyik gyöngyszeme Ray Charles utolsó duettalbumának, a Genius Loves Companynak.
A koncert kedvéért megszakítja hollandiai kint tartózkodását ifj. Járóka Sándor, a kiváló jazz-zongorista is, de további billentyűsök is megfordulnak majd a színpadon az est folyamán: Nagy Szabolcs, Neumann Balázs, id. Lakatos „Szoszó” Sándor, Oláh Kálmán, Weszely Ernő, Romhányi Áron.

január 30. hétfő

…Kovács Linda Quartetre a Sark Presszóba

Kovács Linda a fiatal magyar énekesnő-generáció tehetséges és sokoldalú képviselője. A Zeneakadémia dzsessz tanszakára járó hölgy reggae-t éppúgy énekel (a Koala zenekarban), mint dzsesszt (az Equinoxban, a Brezo Quartetben vagy a Kadában). Saját kvartettjét négy éve alapította. Finom, intim hangulatok, bensőségesség és elegancia: ezek jellemzik az együttes zenéjét. Cassandra Wilson és Joni Mitchell között valahol félúton. A kiváló énekesnőt kísérő zenekarban pedig a város egyik legeredetibb dzsesszgitárosa (Lamm Dávid) játszik.

január 31. kedd

…a Szegedi Kortárs Balett Carmina Burana-előadására a Művészetek Palotájába

„Egy civilizáció romjain tengődő, életben maradásáért küzdő, emberszerű barbár közösség rituálékkal teli életébe pillantunk be, akik félelmeikkel harcolva, ösztöneik által vezérelve próbálják átvészelni, amit a sors rájuk ró. A sors, ami néha jót, örömöt, szerelmet, máskor bánatot, halált hoz számukra. Egy lány, kinek eleve rövid élet adatott, egy pillanatra boldognak érezheti magát; a szerelem minden rosszat elfeledtető érzése elhiteti vele, hogy az élet más, szebb is lehet. De Fortuna csalfa és kegyetlen, nem törődik a pillanat szépségével. A csalódások, örömök, félelmek megélésével mindannyian egyre többet tudnak meg önmagukról, sorsukról, lehetőségeikről – emberi mivoltukról” – írja a koreográfus, Juronics Tamás az előadásról.

február 1. szerda

…Kampec Dolores-koncertre az Almássy Téri Szabadidőközpontba


Menjek vagy maradjak – Mozart vagy filmszemle 6

Kampec Dolores

A Bahia egyik stabil alapköveként ismerhettük meg az etno-jazz határterületeken táborozó Kampec Dolorest. Az álomszerű szövegek, finoman szaggatott ritmusok és Kenderesi Gabi lebegő énekhangja jó 20 éve nyújt extázisba vivő varázslatot a pikáns ínyencségek kedvelőinek. A kiadó már a múlté, de a zenekar gurul tovább: Grencsó Istvánnal megerősödve az A38 szárnyai alatt dolgoztak az új albumon. Grencsó nem csupán mint fúvós működik közre, hanem saját szerzeménnyel is gazdagítja az egzotikus kincsesládára emlékeztető muzsikát. Európát már keresztül-kasul bejárták és meghódították, Kanadában is léptek már fel. A Napkelet felé orientálódást a török és indiai motívumok használata korábban már egyértelműen jelezte. A vonzalom kölcsönös, ugyanis a csapat iránt komoly érdeklődés mutatkozik Japánból, ahol decemberben meg is jelent a friss anyag. A budapesti koncerten minden valószínűség szerint belevezetnek az új album igéző világába.

február 2. csütörtök

…Hobo József Attila-estjére az Új Színházba


Menjek vagy maradjak – Mozart vagy filmszemle 7

Földes László

A 80-as évektől kezdve tudják a gimnazisták, hogy nem az irodalomtanártól ismerhetik meg József Attilát, hanem például Hobótól. Földes László akkor még sajátos blues-lázadásába keverte az irodalmat, Villont, Ginsberget, és persze József Attilát. Azóta ezekből önálló anyagok, estek lettek. Érdemes meghallgatni többször is, de egyszer kötelező!

…kiállításra


… Öt évszázad spanyol remekművei a Szépművészetibe


Az év első nagy tárlatán kiállítják többek között Velázquez Don Carlos infánsról festett képét és saját feleségéről készített portréját, El Greco Pünkösd oltárképét, Ribera Bűnbánó Magdolnáját, Murillo Kis gyümölcsáruslányát és Zurbarántól a Szent Bonaventura imáját. Az ötszáz évet átívelő kiállítás különlegessége néhány szokatlan párosítás, amlyeket eddig sehol nem mutatták be együtt. Ilyenek például Velázquez és Mazo Margarita Teresa infánsnőt ábrázoló képei vagy Goya Caballero márkiról, valamint feleségéről készült festményei. >> 


…a 37. Magyar Filmszemlére

Száznégy alkotás indul a versenyprogramban. A január 31. és február 7. között megrendezendő filmes mustrán játékfilm kategóriában huszonnégy, 35 mm-es filmre és elektronikára készült alkotás kerül versenybe a nevezett harminchétből. A kísérleti és kisjátékfilmek – idén közös – kategóriájába huszonnyolc alkotást válogatott be az előzsűri; ezenkívül negyven dokumentumfilm és tizenkét tudományos-ismeretterjesztő film képviseli a versenymezőnyt. A tudományos-ismeretterjesztő filmek külön kategóriában és előzsűrivel versenyeztek.

Nagyjátékfilm kategóriában egyebek mellett láthatjuk Bacsó Péter De kik azok a Lumnitzer nővérek? című filmjét, továbbá Goda Krisztina Csak szex és más semmi, Hajdu Szabolcs Fehér tenyér, Mundruczó Kornél Johanna és Pacskovszky József Lopott képek című filmjét. Ugyancsak versenyez Pálfi György Taxidermia, Pálos György Sztornó, Rudolf Péter Üvegtigris 2., valamint Tímár Péter A herceg haladéka című alkotása.

A filmszemlét Szabó István Rokonok című filmje nyitja meg hétfőn.


…moziba

München



Menjek vagy maradjak – Mozart vagy filmszemle 8

München

Ha Steven Spielberg előáll valamivel, akkor arra mindenki hatványozottan odafigyel, egyrészt Spielberg nem akárki, másrészt azért, mert nála jobban szinte senki sem tudja ötvözni a szerzői, a művészfilmes és a hollywoodi stílust. Harmadrészt pedig azért, mert vagyona ad annyi függetlenséget neki, hogy viszonylag szabadon elmondhassa, mit gondol a világról, Amerikáról, a történelemről. Most az 1972-es müncheni olimpia tragédiáján keresztül beszél valami számára fontosról. >>


…korcsolyázni


Budapesten ezen a télen már hét különböző helyszínen lehet hódolni a jégnek és a forralt bornak. A FigyelőNet végigjárta a közönség számára is látogatható budapesti pályákat. Utánajártunk, hol, milyen árak és szolgáltatások várják azokat, akik ellátogatnak a hét létesítmény egyikébe. >>

Új összeállításunkban már a vidéki korcsolyalehetőségeket is összeszedtük. >>

…fürdőbe


A sarki mínuszok közeledtével az egyik túlélési módszer az lehet, ha termálfürdőben vészeljük át a farkasordító hideget, de egy hosszan tartó partiról hazatérve nincs kellemesebb, mint még akkor hajnalban a meleg termálvízben kezdeni meg a regenerálódást. Fürdő-összeállításunkból kiderül, hogy országszerte hová érdemes menni relaxálni. >>


Maradjak


…tévézni

Péntek
M1 egész nap
Moz/Art


Menjek vagy maradjak – Mozart vagy filmszemle 9

A német EuroArts cég gondozásában 24 órás televíziós közvetítés ünnepli a mestert, amelyet az EBU közreműködésével a világ számos televíziója átvesz és sugároz, így az MTV is. Szóval Mozart kifulladásig… A nézőket Angelika Kirschlager, korunk egyik legkiemelkedőbb énekese köszönti Salzburgból, Mozart szülőházából, ahol fiatal muzsikusok a zeneszerző eredeti hangszerein játszanak. A nap folyamán koncert-, balett- és opera-előadásokat közvetítenek Pekingből, Salzburgból, Berlinből a világ vezető művészeivel.
Nagyon későn egy igazi csemege: 23.10-kor Bergman Varázsfuvoláját láthatjuk. Mozart mindmáig talán legnépszerűbb operáját a Stockholmi Királyi Színház régi-régi színpadán, a 18. század színpadtechnikájának működtetésével megelevenítő, az Oscar- és az Aranyglóbusz-díjra egyaránt jelölt alkotás a Bergman–Nykwist páros legderűsebb, legoptimistább műve. Betekintést kapunk a színfalak mögé is, látjuk, hogyan pihennek, készülnek az énekesek, hogyan működik a színpadi masinéria, egyszóval hogyan zajlik az élet. Egyetlen pillanatra sem feledjük, hogy színpadi előadást látunk, de Bergman megmutat egy lehetséges utat, hogyan válhat az opera valódi filmmé.


Szombat
M1 20.15
Zuhanás


Menjek vagy maradjak – Mozart vagy filmszemle 10

Harrison Ford a Zuhanásban

Sidney Pollack filmjében egy repülőkatasztrófa után kiderül, hogy egy zsaru felesége és egy képviselőnő férje egymás mellett utaztak a repülőn, sőt egyforma kulcsokat is találtak a zsebükben. A két lesújtott házastársat nemcsak a gyász fűzi össze, hanem az ellenük elkövetett árulás is. Fel kell fedniük az igazságot, mely mindkettőjüket tönkreteheti. Ám ami a legmeglepőbb az egész históriában, hogy mindeme furcsa események össze is hozzák a sokkoló igazsággal most először szembesülő nőt és férfit. A zsarut Harrison Ford, a képviselőnőt pedig Kristin Scott Thomas alakítja.

Vasárnap
Duna Tv 21.45
Dogville


Menjek vagy maradjak – Mozart vagy filmszemle 11

Nicole Kidman

Gyönyörű lány keres menedéket Dogville isten háta mögötti kisvárosában egy gengszterbanda elől. Tom, a városka önjelölt szóvivője nyomban segítségére siet, és meggyőzi a maroknyi polgárt, hogy rejtsék el Grace-t az üldözők elől: cserében a lány munkával hálálja meg pártfogásukat. Amint azonban szorul a hurok Dogville körül, a lakók egyre többet követelnek kockázatvállalásukért, és szegény Grace a saját kárán tanulja meg, hogy a jó szándék nem mindig fakad önzetlenségből. A menekülő lánynak azonban megvan a maga titka: Dogville lakói még megbánhatják, hogy kimutatták a foguk fehérjét…
Lars von Trier minden díjat besöpört zseniális filmjében Nicole Kidman brillírozik.

Hétfő
HBO 21.00
Csodálatos Júlia


Menjek vagy maradjak – Mozart vagy filmszemle 12

Annette Bening

Szabó István ritkán kirándul a vígjáték műfajába. A Being Julia a szerelem, az ebből egyenesen következő bolondság, bosszú és felfordulás története, amely a harmincas évek londoni színházi világának kulisszái között játszódik. Hősnője, Julia Lambert (Annette Bening), tehetséges és gyönyörű: London a lábai előtt hever. A játék Julia mindene, de annyira, hogy képtelen abbahagyni – ő mindig játszik, mindig szerepet mond. Még akkor is, amikor – noha kiegyensúlyozott, boldog házasságban él – beleszeret egy nála sokkal fiatalabb férfiba. Még akkor is, amikor ifjú szerelme egy korban hozzá illő, feltörekvő naivát választ inkább. És még akkor is, amikor a hűtlen fiatalember épp Juliánál keres protekciót új szerelme pályájának megsegítésére…

Kedd
M2 22.05
Szép napok


Menjek vagy maradjak – Mozart vagy filmszemle 13

Gyönyörű, szomorú film

Mundroczó Kornél filmjétől nem leszünk vidámak. Csáth Géza írt ehhez hasonlóan sötét történeteket. Valaki megszületik. Rossz helyen, rossz időben. Titokban jön a világra. Anyja, a 17 éves Maja nem akarja megtartani. A 24 éves Mária évek óta csak erre vár. Pénzért veszi meg az újszülöttet Majától. Pénzért veszi meg anyaságát. Férje, József külföldön dolgozik, senki nem tudja a cserét. Csak egyvalaki látja ezt az egészet. Mert rossz helyen van, rossz időben. Titokban lesi meg a szülést, mikor kiszabadul a javító-nevelő intézetből. Látja Máriát, a nővérét. Látja a vajúdó Maját. Még nem tudja, hogy ki ez a lány. Tud a titokról. De őt nem látta senki…

Szerda
23.40 M1
Rengeteg


Menjek vagy maradjak – Mozart vagy filmszemle 14

Rengeteg

Báron György elemzése szerint: „Fliegauf filmje ízig-vérig mai, ezred eleji alkotás, nemcsak azért, mert szereplői korunk összetéveszhetetlen flaszternyelvén szólalnak meg, hanem azért, mert a történésekre végül is nem ad sem lélektani, sem logikai magyarázatot. Filmjét sötét rejtély lengi be, a halál misztikuma alighanem, s ha ez túl komoran hangoznék, tegyük hozzá, hogy játékos, frivol ellenfényben. A Rengeteg olyan, akár egy pulzáló puzzle: kereshetjük az összefüggéseket, melyik figura mikor tűnik elő, milyen motívumok bukkannak fel, enyésznek el, majd tűnnek fel ismét, mi az összefüggés a két-, illetve háromszereplős történetek között…”


…olvasni
Hoppál Mihály: Sámánok Eurázsiában



Menjek vagy maradjak – Mozart vagy filmszemle 15

Manapság divatba jöttek a sámánok, pedig sok a félreértés körülöttük. Ez a könyv képekkel igyekszik felszámolni azt a sokféle képtelenséget, ami e fontos kulturális jelenségre rakódott. Az első részben a sámánok szerepköreit ismerteti a szerző, majd a sámánság kialakulásának kultúrtörténetéről ad képet. A középső rész enciklopédiaszerűen sorra veszi az egyes népek sámánjainak jellegzetességeit, sok képpel – régiekkel és újakkal – illusztrálva azok jellemző vonásait. A sámánok tárgyi világának bemutatása zárja a kötetet, feltárva azokat a jelképeket és jelenségeket, amelyek az egyes tárgyakhoz (dob, öltözet, sámánbot és mások) fűződnek, s amelyek e széles körben elterjedt jelenség megértéséhez szükségesek. A kötetet több mint hatszáz kép illusztrálja.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik