Élet-Stílus

Nem válogattak be magyarokat a Berlinaléra

Egy darabig Szabó István Rokonok című alkotása a versenyre esélyesek között volt, de végül kiderült, hogy nem lesz magyar film a rangos berlini filmfesztivál programjában – írja a Népszabadság.

Nemcsak hogy magyar versenyző nem lesz idén, de magyar meghívottai sincsenek sem a patinás Panorama, sem az újhullámosokat bemutató Forum szekciónak. A hivatalos jelölés szerint német alkotásból négy is lesz az idei 26 versenyfilm között.

A Berlinale február 9-én az amerikai Marc Evans Snow Cake című drámájával kezdődik, a főszerepben Sigourney Weaverrel. A versenyfilmek többsége egyben világpremiernek is számít, többek között Robert Altmann Prairie Home Companion és a francia Claude Chabrol Titkos államügyek című művét is itt láthatja először a közönség.

Hazai vélemények szerint éppen Chabrol filmje üthette ki a Rokonokat, mert ugyancsak a korrupcióval foglalkozik. Tavaly némi botrányt követően beválasztották a versenybe Koltai Lajos Sorstalanságát, a Panorama szekcióban pedig a Dallas Pashamendéjét vetítették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik