Élet-Stílus

Futamokat akar nyerni a Honda

Spanyolországban bemutatkozott a Honda 2006-os Forma–1-es versenyautója, amely hosszú ideje a japán gyár első önálló kocsija ebben a sportban.

A Ferrari, a Toyota és a BMW után a Honda is leleplezte a 2006-os évre tervezett F1-es autóját, az RA106-ot. A helyszín praktikusan a barcelonai versenypálya, a Circuit de Catalunya volt. A prezentáció után ugyanis a csapat pilótái, Jenson Button és a Ferraritól hat év után távozó Rubens Barrichello rögvest meg is kezdhette a tesztelést.

A versenyautó alapszíne természetesen törtfehér, amely a gyár Forma–1-beni megjelenése, 1964 óta jellemző a japánokra. Bár motorszállítóként 11 világbajnoki címet jegyez, a Honda önálló csapatként ezzel a címmel még nem büszkélkedhet. Igaz, eddig erre nem is nagyon volt esélyük, hiszen 1968 óta nem volt Honda-csapat, ez idén megváltozik. Tavaly a japán gyártó felvásárolta az 1999-ben alapított BAR-csapatot. A jelentős anyagi befektetésnek komoly célja van, végre szeretnének ismét futamot nyerni: A célunk 2006-ban, hogy futamgyőzelmekért harcoljunk, és minden tőlünk telhetőt meg is teszünk azért, hogy ezt elérjük – mondta Nick Fry, a Honda csapatfőnöke.

Geoff Willis technikai igazgató így vélekedett: Az új RA106 négy év folyamatos fejlesztésének eredménye. A hangsúly mostantól azon van, hogy a tervezési módszereinket és szaktudásunkat integrálva olyan autót építsünk, amely képes a futamgyőzelemre. A karosszéria esetében a 2005-ben felmerült problémák megoldásán és az új, kisebb V8-as motor okozta változásokon dolgoztunk elsősorban. A téli szélcsatornás tesztekkel elégedettek vagyunk, adataink azt mutatják, jó irányba léptünk előre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik