Élet-Stílus

Beindult a bioüzemanyag-piac

A bioüzemanyag-alapanyagok piaca a következő években többszörösére bővülhet, miközben az olajipar keltette pótlólagos kereslet a mezőgazdaságban is komoly jövedelememelkedést eredményezhet – írja a Világgazdaság.

Alaposan ráléphetnek a gázpedálra a következő években a bioüzemanyag-előállító vállalkozások. A megfelelő átalakítás után a benzinhez adagolható bioetanol iránti kereslet már tavaly megugrott, a múlt héten pedig a Mol nyílt pályázatot hirdetett a gázolajhoz keverhető biodízel gyártásához szükséges komponensek és alapanyagok beszállítóinak kiválasztására is.

Az olajipari vállalat 2008-tól évi 150 ezer tonna kész biodízel-komponenst vagy az ennek előállításához szükséges alapanyagot vásárolna, további évi 50 ezer tonnát opcióként lekötve, öt-hét éves szerződéseket kínál a legjobb ajánlatot benyújtónak.

Az előirányzott biodízelmennyiség felhasználásával teljesíthetővé válik az Európai Uniónak tett magyar vállalással összhangban lévő célkitűzés, hogy 2008-tól a Mol Rt. által gyártott gázolajban elérje a 4,4 százalékot a biokomponensek aránya – fogalmazott a vállalat sajtótájékoztatóján Ternesz Artúr fejlesztési igazgató.

A bioetanol-beszállítók kiválasztására a Mol Rt. már 2005-ben lefolytatott egy hasonló pályázatot. A benzin gyártásánál oktánszámnövelésre használt MTBE-t (metil-tercier-butil-étert) tavaly nyár óta részben a bioetanolból készülő ETBE-vel (etil-tercier-butil-éterrel) váltotta fel. Így a cég által gyártott összes üzemanyagot tekintve jelenleg 0,4-0,5 százalékos a biokomponensek aránya. Ennek további növelését segítheti, hogy a tervek szerint a Mol Tiszaújvárosban zöldmezős beruházással egy új bio-ETBE-üzemet épít, amelyre 8 milliárd forintot szán a következő másfél évben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik