Élet-Stílus

Szombattól látható El Greco, Velázquez és Goya

Január 28-án a Szépművészeti Múzeum száz éves fennállásának tiszteletére nagyszabású kiállítás nyílik a legjelentősebb spanyol festményekből.

A kiállítás anyagát 13 gyűjteményből válogatták, számos német, bécsi, madridi múzeumból érkezik Budapestre a több mint 100 festmény. A tárlaton látható remekművek jelentőségét mutatja, hogy a Budapestre érkezett műtárgyak biztosítási értéke csaknem 50 milliárd forint. A Hamburg és Drezda után most Budapestre érkező közel 60 festmény így együtt korábban még nem volt látható.

A tárlatot nyitó korai, 15. századi táblaképeket a 16. század legnevesebb mestereinek alkotásai, köztük Morales és El Greco remekművei követik. A 17. századi Aranykor festői, Velázquez, Zurbarán és Murillo világhírű vásznai mellett helyet kap Ribera néhány kevésbé ismert festménye is. Végül a 18. századi csendéletek után Goya alkotásai zárják az impozáns sorozatot.


Az év első nagy tárlatán kiállítják többek között Velázquez Don Carlos infánsról festett képét és saját feleségéről készített portréját, El Greco Pünkösd oltárképét, Ribera Bűnbánó Magdolnáját, Murillo Kis gyümölcsáruslányát és Zurbarántól a Szent Bonaventura imáját.


Az ötszáz évet átívelő kiállítás különlegessége néhány szokatlan párosítás, amlyeket eddig sehol nem mutatták be együtt. Ilyenek például Velázquez és Mazo Margarita Teresa infánsnőt ábrázoló képei vagy Goya Caballero márkiról, valamint feleségéről készült festményei.

Több százezer látogatót várnak


Az év egyik múzeumi szenzációjának ígérkező, öt évszázad spanyol remekműveit felvonultató festészeti tárlatot Baán László főigazgató és Nyerges Éva kurátor kedden mutatta be a sajtónak.

Baán László elmondta, a képeket olyan elrendezésben, egymással úgymond megfeleltetésben és a termek közötti egyedi “átlátással” állítják ki, hogy az felerősíti a festmények hatását. Nyerges Éva, a kiállítás kurátora kiemelte: a külföldi kollekciókat és a budapesti gyűjteményt ötvözve totális, a spanyol festészetet teljes ívében bemutató tárlatot tudtak létrehozni.

Az 1400-as évektől a XIX. század közepéig terjedő időszakot felölelő válogatás ikonográfiai, továbbá a művészek működése szerinti földrajzi csoportosításban, megközelítőleg időrendi sorrendben mutatja be a mesterek alkotásait.

Baán László főigazgató azt mondta, több százezer látogatóra számítanak. A nagy érdeklődésre felkészülve új jegyvásárlási rendszert vezettek be, ennek keretében 150 értékesítési helyen és a sorban állás elkerülésére interneten lehet meghatározott idősávokra szóló belépőt váltani.

A rendezők azt tervezik, több kísérőrendezvénnyel fokozza a spanyol hangulatot: február hónap csütörtök estéin – Múzeum+ című esti rendezvénysorozatukban – fellép többek között Tokody Ilona spanyol áriaestjével, Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor spanyol gitárestjével, valamint a Botafogó Táncegyüttes.


A Szépművészeti Múzeum – amely az első önálló magyarországi művészeti intézményként 1906-ban nyitotta meg kapuit – különleges bemutatókkal, megújulva ünnepli alapításának centenáriumát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik