Élet-Stílus

Új Lumix – FZ5 után FZ7

6 megapixel, 12-szeres optikai zoom és MEGA O.I.S.-technológia jellemzi a Panasonic DMC-FZ5 utódját, az FZ7 névre keresztelt új digitális gépet.

A Panasonic legújabb kamerája a professzionális felhasználás felé mutató, manuális fókusz- és zoomgyűrűvel ellátott népszerű FZ30-hoz képest az FZ7-es kisebb és könnyebb, mégis ugyanolyan erőteljes nagyítási képességgel és manuális vezérlési lehetőséggel rendelkezik. Bár alapvetően a DMC-FZ5-ös utódja, azt nemcsak az effektív képpontok számában múlja felül, hanem egyéb műszaki jellemzők területén is, például egy praktikus joystick vezérlő beépítésével, mely a kézi élességállítás mellett a gyors manuális expozícióvezérlést is segíti.

Gyorsabb, okosabb

A 6 megapixeles DMC-FZ7-es fényképezőgépben a kézremegést kompenzáló MEGA O.I.S. optikai képstabilizátor és 12-szeres optikai zoom átfogású LEICA DC objektív kapott helyet (a 35 mm-es filmet használó fényképezőgépeknél ez 36-ról 432 mm-re történő nagyításnak felel meg).

Általánosságban véve a nagy zoomaránnyal készített fotóknál, valamint beltéri vagy éjszakai felvételeknél, amikor a zársebesség alacsonyabb, a kéz legapróbb rezdülése is kritikus lehet a végeredményül kapott kép élességét tekintve. A LUMIX fényképezőgépek fejlett MEGA O.I.S. rendszere kiküszöböli ezt a problémát.

A fényképezőgép „agyát” továbbra is a professzionális Venus Engine II képfeldolgozó LSI jelenti, amely gondoskodik a kiváló képminőségről és a gyors reakcióidőről. Korrigálja, mérsékli a kromatikus aberrációt, mely főként telefotózáskor jelentkezik a különböző felületek, képélek találkozásánál, valamint minimalizálja a vignettálás jelenségét.

A 0,008 mp-es zárkioldási késésével és mintegy 0,5 mp-es zárintervallumával precíz, gyors fotózást tesz lehetővé. Sorozatfelvételi üzemmódban másodpercenként három teljes felbontású kép készíthető, a korlátlan sorozatfelvétel funkció használatával pedig mindaddig fotózhatunk gyors egymásutánban, amíg a memóriakártya meg nem telik.

Nagyobb LCD

Az előd FZ5-öshöz képest az FZ7-es kijelzője nagyobb (2,5″) és jobban látható. A nagy nézhetőségi szögű „High Angle” LCD funkció révén alsó szögből nézve is rendkívül jól látható a kép, ami különösen olyankor hasznos, ha például a tömegben a gépet felemelve szeretnénk felvételt készíteni. Napos, kültéri fotózáshoz a Power LCD funkció biztosít 40%-kal nagyobb fényerőt a jól látható képkomponáláshoz és -kereséshez.

Az új, nagyméretű LCD-n a képek miniatűr indexképek formájában is megjeleníthetők – a normál, 1 kockás nézet mellett 9 vagy 25 kockát mutató osztott képernyőn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik