Élet-Stílus

Felfüggesztették a német Wikipediát

A webalapú enciklopédiák atyjának tartott Wikipedia német nyelvű verziója szünetelni kényszerül egy bírósági intézkedés miatt.

A berlini bíróság elrendelte az oldal felfüggesztését, miután a Tron néven ismert német hacker családja beperelte a Wikimedia Alapitványt, hogy meggátolják fiuk teljes nevének közzétételét, akit 1998-ban felakasztva találtak egy parkban – írja a The Register. A portálon nem vették figyelembe a tragikus körülmények között elhunyt fiú személyiségi jogait.

Thorsten Feldmann, a Wikimedia jogi képviselője elmondta, hogy bízik abban, a kedvező fellebezési döntés után visszatérhet az oldal a világhálóra, ám ha a bíróság mégis úgy dönt, hogy az oldal továbbra is offline maradjon, mindent bevet majd meggyőzésükre. Az elemzők azonban úgy vélik, nehéz lesz Boris F. vezetéknevét titokban tartani, különösen egy olyan oldalon, amelyen az olvasók kedvükre módosíthatnak, szerkeszthetnek akármit.

„Érthető, ha a család nem akarja, hogy néhai fiukra így emlékezzenek az emberek, ezt az együttérzést senki sem tagadhatja meg tőlük” – mondta Graham Cluley, a londoni Sophos tanácsadó cégtől. „Ám az internet korában nem sokat ér, ha bezárnak egy oldalt, amely a Wikipedia honlapjára irányítja a felhasználót. Az információ szabadon hozzáférhető más úton-módon is” – tett hozzá Cluley.

Az Alexa piackutató cég szerint a Wikipedia, amely 3,7 millió cikket kínál 200 nyelven, az internet 37. leglátogatottabb oldalának számít. A 2002-ben elindult oldalon bárki – legyen amatőr vagy hivatásos, szakértő vagy zöldfülű – kedvére írhat vagy szerkeszthet újabb bejegyzést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik