Élet-Stílus

Magyarországi romafesztivál Londonban

Magyarországi roma kulturális fesztivált rendez vasárnapi kezdettel a Londoni Magyar Kulturális Központ a Hungary in Focus programsorozatának keretében.

A kulturális minisztérium tájékoztatása szerint a fesztivál a Magyar Kultúra Napján, hét cigány festőművész alkotásaiból rendezett kiállítással veszi kezdetét; a tárlatot Teleki László, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium roma ügyekért felelős politikai államtitkára nyitja meg.

A kiállításon hét művész – Bada Márta, Balogh András, Dilinkó Gábor, Ferkovics József, Kalányos Rácz Gyöngyi, Oláh Jolán és Orsós Teréz – szemszögéből láthatjuk, hogy mit jelent romának lenni: hét eltérő életút, hét jellegzetes érzésvilág rajzolódik ki szemünk előtt a festményeken keresztül, melyekben csupán egyetlen közös: romaságuk. Mindegyikük belülről fogalmazza meg a cigányság életét, mondavilágát, hiteles képet alkotva saját kultúrájukról – írták.

A közlés szerint a Hungarian Roma Focus célja, hogy bemutassa a „cigány kultúra néhány izgalmas színét” a brit közönségnek.

Az intézet „Hétfő esti muzsika…” sorozatában lép fel Farkas Rózsa cimbalom- és Oláh Kálmán hegedűművész, akik többek között Bach, Debussy és Bartók műveit adják elő. Neil Crossland brit pianista Liszt-műveket és cigányzenét ad elő.

A „Péntek esti jazz” sorozat vendégei ezúttal különböző londoni helyszíneken lépnek fel: a St. James’ s Picadilly templom vendége Szakcsi Lakatos Béla, aki most először mutatja meg „New Hungarian Gypsy Jazz” című programját. Az autentikus roma zenét a Kalyi Jag képviseli a Cargo klubban.

Mint olvasható, a londoni jazzfesztivállal közösen két rendezvényt szerveznek, március végén Farkas Róbert és Brian Kellock, a Magyar Magic idején alakult Magic feet sztárjai a roma zene, a jazz és Bartók témájában dolgoznak együtt mind a Magyar Kulturális Központban, mind a Spitz világzenei és jazzklubban.

Májusban a Romanodrom lép fel a Pulse fesztiválon. A fesztivál roma jazz tematikájának további vendége Oláh Kálmán jazz-zongorista és zeneszerző, valamint a Lakatos Pecek Krisztián trió.

A fesztivál keretében levetítik Baróti Éva Aves – a Roma road movie című dokumentumfilmjét és Pejó Róbert Dallas Pashamende című alkotását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik