Élet-Stílus

A Carnegie Hallban lép fel a fesztiválzenekar

Kéthetes észak-amerikai turnén vesz részt Fischer Iván vezetésével a Budapest Fesztiválzenekar, amely eddig az Egyesült Államok nyugati államaiban járt, pénteken pedig a világhírű New York-i Carnegie Hallban lép fel.

A fesztiválzenekar a nevadai Las Vegasban kezdte a fellépéseit, majd a kaliforniai és arizonai Palm Desert, Santa Barbara, Costa Mesa, Tucson voltak a koncertkörút következő állomásai. A fesztiválzenekar csütörtöki programján englewoodi fellépés szerepelt New Jersey államban, pénteken pedig a Carnegie Hallban adnak koncertet.

A körút műsorain Wagner, Bartók, Mendelssohn, Csajkovszkij, Mahler és Dohnányi egy-egy műve szerepel. Mendelssohn Hegedűversenyének szólistája Renaud Capucon francia hegedűművész. Bartók Béla III. zongoraversenyét az amerikai Richard Goode, a Carnegie Hall idei rezidens szólistája adja elő.

Az együttes vezetője az MTI-nek telefonon elmondta, hogy a fesztiválzenekar rendszeres meghívásnak eleget téve háromévente utazik az Egyesült Államokba; ez a hatodik koncertkörútja, és negyedszer lép föl a New York-i Carnegie Hallban. Fischer Iván az MTI kérdésére válaszolva nagyon szép dolognak nevezte, hogy a véletlen folytán éppen a Carnegie Hallban ünnepelheti 55. születésnapját. A Carnegie Hall olyan „Mekkája” a zenei életnek, hogy méltán érezheti úgy mindenki, hogy a szakma csúcsa ott fellépni. A zenekar életében mindig nagy ünnep, amikor a Carnegie Hallban koncertezhetnek – hangsúlyozta.

A turné során az együttest eddig mindenütt telt ház, értő, hálás közönség fogadta. A körút szombaton a New Jersey állambeli Morristownban folytatódik, majd vasárnap a kanadai Torontóban, a Roy Thomson Hallban ér véget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik