Élet-Stílus

A Szemlén bemutatják a Márai regényből készült filmet

Az első, Márai Sándor-regény alapján forgatott, A gyertyák csonkig égnek című filmet a 37. Magyar Filmszemlén mutatják be - mondta el Sipos József producer csütörtökön az MTI-nek.

A kivételesen alacsony, mindössze 35 millió forintos költségvetésű mozgókép az író azonos című regénye, illetve a Pesti Magyar Színházban két éven át nagy sikerrel játszott, abból adaptált előadás alapján készült. A nyáron, döntően a Balaton melletti nádasdladányi kastélyban felvett film rendezője, csakúgy, mint a színházi produkcióé, Iglódi István. A két főszerepet Avar István (Henrik, a tábornok) és Agárdy Gábor (Konrád, a valamikori barát) játssza, a további szerepekben Csernus Mariann (Nini), Mihályi Pál (Vadász) és az ez alkalommal debütáló Tompos Kátya (Krisztina) látható. A forgatókönyvíró Pozsgai Zsolt, aki a regényt a színpadra is alkalmazta.

“A film számunkra nagyon fontos, mert ez a regény a magyar kultúra egyik zászlóshajója a világon” – mondta Sipos József, aki szerint szakmailag és korban is csak Agárdy Gábor és Avar István volt alkalmas a két főszerepre. A színházi darab is az ő jutalomjátékukkal aratott sikert, mindketten Kossuth-díjas művészek, a Nemzet Színészei.

A filmnek szomorú aktualitást ad, hogy a 84 éves Agárdy Gábor, a filmszemle egyik életműdíjasa, csütörtökön elhunyt. Sipos József elmondta, hogy a színművész a nyári forgatáson, már betegsége tudatában, mindent megtett a film sikere érdekében. Amerikai producerek néhány éve filmet akartak forgatni a Márai-regényből. Először Szabó Istvánt kérték fel rendezőnek, ő azonban nem vállalta. Később Milos Formant keresték meg, de a mozgókép elkészítése nem sikerült, mert nagyon nehéz megfilmesíteni ezt a sok monológból szőtt, kevés szereplős regényt – mondta.

A producer lírai, filozofikus hangvételűnek jellemezte a digitális videóra rögzített filmet, amelyet meggyőződése szerint többször kell megnézni ahhoz, hogy előjöjjön az író üzenete az emberi kapcsolatok természetéről és meg lehessen fejteni a nagy titkokat. A gyártó O.K.line nem kívánja pénzért forgalmazni a filmet; a tervek szerint DVD-n, összesen 3-4 ezer példányban eljuttatják az ország összes középiskolájába.

Mint a film honlapján olvasható, Márai Sándor posztumusz világhírnevét A gyertyák csonkig égnek című regénye alapozta meg; 1998-ban az év sikerkönyve lett Olaszországban, ahol harmincöt kiadást ért meg. Német és angol nyelven több százezer példányban jelent meg a könyv. A magyarországi sztálinizmus elől emigrált, 1989-ben az amerikai San Diegóban magányosan, elhagyatottan életét önkezével kioltó Márai Sándor igazi hungarikummá vált az utóbbi évtizedben; a Nobel-díjas Kertész Imre és Molnár Ferenc mellett talán a legismertebb magyar író világszerte.

Az 1942-ben íródott, a háborús depresszió hatásától sem független regény egy szoros barátság és egy szerelem elárulásáról, illetve a történtekkel való kíméletlen öregkori szembenézésről szól: Henrik és Konrád négy évtized múltán találkoznak, hogy tisztázzák sorsuk alakulásának okait, anatómiai részletességgel kibeszélve a múltat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik