Élet-Stílus

20 éves a számítógépes vírus

20. évfordulóját ünnepli a PC-vírus: az első számítógépes kártevő 1986 januárjában jelent meg. Bár maga a flopilemezeken keresztül terjedő Brain vírus viszonylag ártalmatlan volt, mégis ez indította el a mai vírushelyzethez vezető események láncolatát.

Az eltelt 20 év alatt több mint 150 ezer vírust észleltek, és ez a szám gyorsan növekszik – csak az elmúlt hat hónapban 40 ezerrel emelkedett. Az első vírus megjelenése óta a legnagyobb változás nem a vírusok típusaiban vagy azok mennyiségében történt: sokkal inkább a víruskészítők szándékaiban.

„A legnagyobb változás kétségkívül az, hogy a vírusokat már nem amatőrök írják kedvtelésből, hanem bűnözőcsoportok, mégpedig anyagi haszon reményében. Ráadásul semmilyen jel nem utal arra, hogy ez a jövőben megváltozna” – mondta el Mikko Hyppönen, az F-Secure kutatási igazgatója. „Már vannak arra utaló jelek, hogy a rosszindulatú kódok szerzői a laptopok WLAN-hálózatait fogják megcélozni az automatikusan terjedő férgekkel. Bármi is legyen a következő lépés, érdekes lesz látni, hogy milyen típusú vírusokról beszélhetünk majd húsz év múlva – lehet, hogy a számítógépes vírusok házakat is megfertőznek majd?”

Bootvírusok, veszélyes makrók

A hajlékonylemezekkel együtt már hosszú ideje eltűnt bootszektorvírusok viszonylag sokáig, 1986-tól 1995-ig hódítottak. Mivel flopilemezeken keresztül terjedtek számítógépről számítógépre, a fertőzés csak hónapokkal vagy évekkel a kártevő megjelenése után érhetett volna el jelentősebb szintet. Ez a helyzet 1995-ben, a korai Windows operációs rendszerek sebezhetőségeit kihasználó makrovírusok megjelenésével változott meg. A makrovírusok négy éven át uralták az informatika világát. A vírusok terjedési ideje az első felfedezéstől a globális probléma kialakulásáig körülbelül egy hónapra csökkent.

Az internet elterjedésével megjelentek az e-mail-férgek, amelyek közül egyes példányoknak a globális járvány eléréséhez csupán egy napra volt szükségük. A leginkább említésre méltó az egyik legelső ilyen e-mail-féreg, a Loveletter, más néven az ILOVEYOU volt, amely széles körben pusztított, és hatalmas anyagi károkat okozott 1999-ben.

2001-ben a hálózati férgek megjelenésével (mint például a Blaster és a Sasser) a terjedési idő egy napról egyetlen órára csökkent. Ezek a kártevők automatikusan és megkülönböztetés nélkül megfertőztek minden olyan internetre csatlakoztatott számítógépet, amely nem rendelkezett megfelelő vírusvédelemmel. Az e-mail- és a hálózati férgek jelenleg is pusztítanak az informatika világában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik