Élet-Stílus

Pasolini-hét Szegeden

Pasolini, egy halott énekei - képekben címmel nyílt nemzetközi elektrográfiai kiállítás Szegeden, a Belvárosi Kamara Galériában. A szervezők a harminc esztendeje elhunyt olasz művész életére és alkotásaira reflektáló művekből válogattak.

Pier Paolo Pasolini a filmművészet, a költészet és a grafika, vizuális kultúra területén is jelentőset alkotott – mondta a tárlatot megnyitó Bohár András filozófus. A kiállított alkotások – melyek a Magyar Elektrográfiai Társaság meghívásos pályázatára készültek – azt igyekeznek bemutatni, hogy a kortárs képzőművészek szerint miért érdemes és kell halála után harminc évvel is emlékezni Pasolinire. A hazai művészek mellett, a német, holland, szlovák, román és vajdasági alkotóktól érkezett művek február végéig tekinthetők meg a galériában.

A fénymásolóval, faxszal és számítógéppel készült fekete-fehér és színes képzőművészeti alkotások a filmrendező a kereszténységhez és a szexualitáshoz fűződő viszonyával, valamint univerzális világképével foglalkoznak – mondta Bohár András.

A kiállítással párhuzamosan a szegedi Belvárosi Mozi hat napon át válogatást mutat be a rendező filmjeiből – mondta Szabó Éva, a filmszínház művészeti vezetője.

A Pasolini szépfiúi és csórói címet viselő összeállítás a teljes életmű keresztmetszetét igyekszik a nézők elé tárni: látható lesz a rendező első alkotása A csóró című film, fő műve a Máté evangéliuma, késői alkotásai közül pedig a Canterbury mesék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik