Élet-Stílus

Paks: ősszel kiemelik a sérült fűtőelemeket

Várhatóan ősszel kezdődik meg Pakson a sérült fűtőelemek eltávolítása. A három éve történt üzemzavar felszámolása rendkívül veszélyesnek tűnik, és a kockázatot növeli, hogy a világon még sehol nem hajtottak végre ehhez hasonló beavatkozást.

Aszódi Attila, a program korábbi miniszteri biztosa szerint semmilyen körülmények között nem indulhat be láncreakció. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója a Magyar Hírlapnak elmondta, a helyreállítás különlegességét az adja, hogy a tisztítótartályban található hasadóanyag összetöredezett, és az elrendezése is megváltozott a meghibásodás idején. Magyar és orosz mérnökök hónapokon át elemezgették, modellezték, milyen következményekkel járhat a tartály megbolygatása, és a vizsgálatok azt mutatták, ha 16 g/kg fölött tartják a bórsavkoncentrációt, akkor semmilyen körülmények között nem következhet be láncreakció.

Igazi kockázatnak csak a helyszínen dolgozók vannak kitéve, de az ő egészségükre is fokozottan ügyelnek majd a munkálatok során: az óriási sugárterhelés miatt szkafanderben is csak percekig dolgozhatnak a helyszínen.

A helyreállítás legjobb esetben két hónapot vesz igénybe, erre az időre leállítják a kettes reaktort. A kárelhárítás költségeit az erőmű titokként kezeli, de azt tudni, hogy az ügyben felelős francia Framatome két éve több mint 10 milliárd forintot fizetett kártérítésként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik