Élet-Stílus

Különleges világzenei és jazz csemegék az A38-as Hajón

A balkáni és ázsiai világzenét különleges és egzotikus hangszereken előadó Ektar, illetve a fiatal zenészekből álló, első lemezét frissen megjelentető Váczi Dániel Trió lép fel csütörtökön az A38-as Hajón.

Az Ektar története csupán 2002-re nyúlik vissza, de e pár év alatt a kortárs magyar improvizatív zene egyik legegyénibb, összeforrott és különleges együttesévé nőtte ki magát. A kvartett kompozíciói elsősorban a balkáni, az ázsiai és az afrikai zenei hagyományból táplálkoznak, de a zenészek éppúgy beemelik a középkori zenét, a klezmert vagy a népzenét, akár a kortárs dzsesszt. Az „ektar” szó egy egyhúros indiai hangszert takar, és az együttes előszeretettel szólaltat meg különleges, egzotikus hangszereket. Egy éteri hangú ifjú énekesnő, két, a kortárs zenében és dzsesszben alkotó „öreg róka”, illetve egy fiatal gitáros – ez az Ektar.

A három invenciózus fiatalember triójának első lemeze meglepően kiforrott anyag. Szűkszavúság, elegancia, kifinomult kompozíciók és lenyűgöző mértéktartás jellemzi az albumot. Bár a tagok több formációban is játszanak és játszottak, játékuk számos lemezen hallható, a Váczi Dániel Trió Akron című munkája kétségtelenül pályafutásuk eddigi legjobb teljesítménye. Nagyvonalú egyensúlyozás a dzsessz, a kamarazene és a kortárs muzsika határvidékén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik