Élet-Stílus

Gázüzemű buszok Szegeden

Gázzal működő, alacsony padlós buszokkal bővül a szegedi tömegközlekedés. A járművek különösen környezetbarát motorral készültek.

Új buszokkal bővül a Tisza Volán Rt. Járműparkja. Négy darab Mercedes-Benz Citaro O 530 G CNG típusú, gázüzemű, alacsony padlószintű városi csuklós autóbusz kezdi meg az utasok szállítását. A 18 méter hosszú csuklós felépítménnyel rendelkező járművek különlegessége, hogy a Magyarországon forgalomban lévő autóbuszok között elsőként rendelkeznek EEV-tanúsítvánnyal.

Utóbbit német járműtechnikai laboratórium adja ki, amely bizonyítja, hogy a busz megfelel az EEV- (Enhanced Environmentally friendly Vehicles, azaz a különösen környezetbarát járművekre vonatkozó) követelményrendszernek.

A földgázzal üzemelő Citarokat mérsékelt károsanyag-kibocsátás jellemzi, a motorok szegény keverékes üzemben működnek. Így nemcsak a hamarosan hatályba lépő Euro 4 környezetvédelmi norma előírásainak felelnek meg, de már teljesítik a 2008/2009-től érvényes, szigorúbb, Euro 5-ös előírásokat is.

A földgáz különösen tisztán és csendesen ég el, ezért a gázüzemű motorok kisebb zajjal és környezeti terheléssel működnek, mint a dízelek. Üzemelésük során alig keletkezik elégetlen szilárd szennyeződés, például korom vagy finompor. Kipufogógázuk nem tartalmaz kén-dioxidot, és a nitrogén-oxidok mennyisége is jóval alacsonyabb, mint a dízelmotoroké.

A járműveket a Mercedes-Benz autóbuszok magyarországi forgalmazója, az EvoBus Hungária Kft. adta át a napokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik