Élet-Stílus

Kilenc magyar érte el a dakari célt

A kiesett magyarok

Összesen 24 hazánkfia indult el az európai kontinensről, de csak kilencen haladhattak át a dakari célon.
A kiesők: Palik László – Darázsi Gábor, Hermann Henrik, Kátai Péter, Szilvási Péter, Szilveszter Zsolt, Greff Róbert, Kis Sándor – Czeglédi Péter, Liszi László – Tóth Dénes, Kristóf Márton – Hujber Imre és a Szaller Zoltán – Laklóth Aladár – Csitári Tibor.

A balesetek miatt a Dakar szervezői úgy döntöttek, hogy az utolsó, a Rózsaszín-tó melletti gyorsaságin már nem versenyeznek a résztvevők. A viszonylag rövid szakaszon általában már nem dől el semmi, de egy-ketten még kieshetnek, ahogy ez majdnem megtörtént Palik Lászlóval tavaly.

Autósok

A Lisszabon-Dakar Ralin az autósoknál ezzel a tavaly még második Luc Alphand–Gilles Pickard duó nyert. Ez a győzelem a Mitsubishi történetének 11. Dakar-sikere. A háromgyémántos márka sorozatban hatodszor lett a legjobb, Alphand, az egykori síelő pedig most először végzett az élen. A második helyen a Giniel de Villiers – Tina Thörner páros zárt, akik a Volkswagent erősítették. Hátrányuk 9000 kilométer után csupán 17 perc volt. Összességében a Mitsubishi lehet elégedettebb, hiszen övék a harmadik és a negyedik hely is, míg a németek többi autója az 5., a 8. és a 11. helyen zárt. Az utóbbi két év legjobbja, Stéphane Peterhansel idén is esélyes volt a győzelemre, de a 12. szakaszon összetörte autóját, ezzel a negyedik helyre került.

A mieink közül a nyolcadik Dakarján induló Szalay Balázs és navigátora, Bunkoczi László 29-ikként zárta az idei viadalt. Úgy tűnik, ez a párosítás sikeres, közösen ugyanis mindháromszor sikerült célba érniük. Szalaynak ez a negyedik sikeres befutója.

A 2006-os Dakar végeredménye – Autók:

1. Alphand / Picard Mitsubishi 53:47:32
2. De Villiers / Thörner Volkswagen +00:17:53
3. Roma / Magne Mitsubishi +01:50:38

29. Szalay / Bunkoczi Opel +30:44:16


Kilenc magyar érte el a dakari célt 1

Szalayék ezúttal is célba értek (DPPI)

Motorok

Új győztest avattak a motorosoknál is Marc Coma személyében. A spanyol motoros természetesen a KTM színeiben versenyez. Coma idén mindent vitt, hiszen a tereprali világbajnokságon is ő volt a legjobb. Ez az osztrák gyár hatodik elsősége a Dakaron, amit 2001 óta sorozatban szereztek meg. Lehet, hogy nem lesz több, ugyanis a KTM vezetői Andy Caldecott halála után már a kivonulásról beszéltek. Hiába a sok-sok győzelem, ha minden évben pilóták halnak meg a motorjaikkal. (Tavaly Richard Sainct és Fabrizio Meoni hunyt el.) Idén a második helyen a tavalyi győztes Cyril Despres futott be, aki sokáig a győzelemre is esélyes volt, ám utána bukott. Elismerésre méltó, hogy sérülten is ilyen eredményre volt képes. Idén is teljes volt a KTM fölénye, a legjobb, aki nem az osztrák cég motorjával indult, a portugál Helder Rodrigues volt Yamahával.


Kilenc magyar érte el a dakari célt 2

Varga Ákos a hatvanadik lett (KTM)

Ahogy tavaly, úgy idén is csak Varga Ákos jutott el a célig a magyar motorosok közül. Idén a motorosok nem mehettek 150 km/óránál gyorsabban, Vargának azonban tönkrement a műszere, ami a sebességtúllépést jelezte volna, ezért már a verseny elején komoly büntetést kapott gyorshajtásért. Ezzel messzire került az élmezőnytől, így a továbbiakban biztonságos tempóban motorozott, végül a 60. helyen jutott el Dakarig. A győri motoros tavaly indult itt először, de akkor 27. lett.

A 2006-os Dakar végeredménye – Motorok:

1. Coma (Esp) KTM 55:27:17
2. Despres (Fra) KTM +01:13:29
3. Sala (Ita) KTM +02:29:48

60. Varga KTM +28:50:26

Kamionok

Vlagyimir Csagin idén is a leggyorsabb volt a kamionok között. Az orosz versenyző ötödik győzelmét szerezte meg a Dakaron, ami a Kamaz hetedik elsősége is egyben, amivel a márka csúcstartó. Bár az idén hat szakaszgyőzelmet gyűjtő versenyző hosszú időre elakadt a mauritániai dűnék között, a többi szakaszon sokkal gyorsabb volt ellenfeleinél, így viszonylag hamar magabiztos előnyre tett szert. A tavalyi győztes, Firdaus Kabriov ezúttal harmadik lett a holland Hans Stacey mögött, aki idén öt szakaszon is a leggyorsabb volt.


Kilenc magyar érte el a dakari célt 3

Darázsiék ismét helytálltak (DPPI)

Két magyar kamionos csapat is eljutott Dakarba. Közülük a Darázsi Zsolt – Rack György – Szalai Norbert trió végzett jobban. Ők már komoly tapasztalattal bírnak, 17-ikek lettek. Az újonc versenyzők közül a Szobi Balázs – Éder Attila – Jobbágy Ákos trió volt az egyetlen, aki befejezte a sivatagi versenyt, ami az ő esetűkben a győzelemmel ér fel. Ők a 25. helyet szerezték meg.

A 2006-os Dakar végeredménye – Kamionok:

1. Csagin / Jakubov / Savostyin Kamaz 71:22:16
2. Stacey / Gotlib / Der Kinderen MAN +02:21:09
3. Kabirov / Beljaev / Mokejev Kamaz +03:05:52

17. Darázsi / Szalai / Rack MAN +30:08:46 (00:30:00)

25. Szobi / Éder / Jobbágy MAN +49:00:14 (Büntetés 02:00:00)

252 motoros, 184 autó és 75 kamion vágott neki a 28. Dakarnak. Az összes induló 39 százaléka érte el a célt, 99 motoros, 66 autó és 35 kamion. Ennek a mezőnynek minden eddiginél több magyar résztvevője volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik