Élet-Stílus

Évente öt premier az Operaházban

Évente öt premiert, köztük egy magyar ősbemutatót tervez Kesselyák Gergely, a Magyar Állami Operaház új főzeneigazgatója, aki a hét végén körvonalazta elképzeléseit az MTI-nek.

Kesselyák Gergelyt a napokban nevezi ki január 1-jétől öt évre főzeneigazgatóvá Hegyi Árpád Jutocsa, a dalszínház főigazgatója; Bozóki András kulturális miniszter szerdán adta hozzájárulását a kinevezéshez. Az Operaház tavalyi pályázatán a belső bíráló bizottság egyhangúlag őt javasolta a posztra.

A főzeneigazgató – elődje, Petrovics Emil Kossuth-díjas zeneszerző augusztusban mondott le – elmondta, hogy a tervei szerint minden szezonban két balett és három opera premier lesz az Operában és az Erkel Színházban.Hangsúlyozta, az Operaház a nemzeti kultúra őrzője, ezért természetes, hogy a magyar szerzők erősítése a cél; jövőre bemutatják Vajda János Karnyóné című operáját.

A mostani, hozzávetőleg 10-15 balettből és 45 operából álló repertoárt nem szeretné megkurtítani, de az évadot koprodukciós alapon, vagy régebbi előadások felújításával kívánja színesíteni. Elképzelhetőnek tartja, hogy a műsorválaszték évről évre az eddiginél nagyobb mértékben fog változni.

Kevesebb énekes

Kesselyák Gergely kevesebb énekessel és a társulati tagoknak biztosított több előadással képzeli el a jövőt. A mostani évadban 190 énekes lép fel, ezt egy “kicsit soknak” tartja, szerinte 20-25-tel kevesebbre volna szükség. Azt szeretné továbbá, ha 2-3 év alatt sokkal jobban szétválna az, hogy ki társulati tag és ki vendég. Előbbiektől, elképzelése szerint mintegy 80 művésztől, több várható el, ugyanakkor elköteleződésüket több előadással jutalmazná.

Az új főzeneigazgató arról is szólt: tavaly augusztusban és szeptemberben az anyagi nehézségek miatt még kétséges volt, hogy az Erkel Színházat egyáltalán ki tudják-e nyitni, az Opera esetében pedig a január 1-jéig való működtetés látszott elérhetőnek. Az intézményeket mégsem zárták be, “ha csikorogva is, de megindultunk a lejtőn fölfelé és szép lassan egyenesbe tud jönni a színház” – mondta.

A fenntartónak, a kulturális minisztériumnak természetesen javítani kell az anyagi feltételeken, és úgy tűnik, erre van hajlandóság. A gondok nem tűntek el, de a tárca megértette a ház fontos küldetését – tette hozzá az új főzeneigazgató.Az 1971-es születésű Kesselyák Gergely Magyarország vezető szimfonikus zenekarait 1993 óta rendszeresen vezényli, nyolc különböző zenés színházban hatvan produkciót vezényelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik