Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Román rezesbanda vagy Twin Peaks?



A hangulatot a Süss fel napban alapozza meg a Spatzen Jodler Sextett, de ne felejtsük, ez az a hétvége, amikor újraindul a Twin Peaks!
Szóval menjen, vagy maradjon, unatkozni nem fog senki.


Menjek …


Január 13. péntek

… a Radnóti Színházba Hamvai Kornél új darabjára a Castel Felicére


Menjek vagy maradjak – Román rezesbanda vagy Twin Peaks? 1

Magyar kivándorlók egy óceánjárón

Hamvai Kornél darabjában nyolc magyar Ausztráliába utazik a Castel Felicén, egy kivándorlókat szállító óceánjárón, 1958 októberében. Négy férfi (Szervét Tibor, Szombathy Gyula, Bálint András, Márton András) és négy nő (Szávai Viktória, Kováts Adél, Csomós Mari, Marjai Virág) veti minden reményét az ismeretlenbe. Az egy hónapig tartó út alatt közös pontokat keresnek egymásban, szerelmesek lesznek, szimatolnak, mellébeszélnek, nevetnivalóan esendőek és kegyetlenek. Amikor kiderül, hogy nemcsak a saját múltjukat hozták magukkal, hanem egymás múltját is, egy régvolt gyilkosság nyomán megindul a hajtóvadászat. Egymástól menekülnének a menekülők, de már nincsen hová. (Rendező: Valló Péter)

… agyamentek koncertjére a Süss Fel Napba



Menjek vagy maradjak – Román rezesbanda vagy Twin Peaks? 2

Az önkéntes tűzoltó csúnyábbik gyermeke.


Nem normális nap a péntek, állítólag, ha 13-ra esik. Ezt vették nyilván figyelembe a Süss fel nap koncertszervezői, akik két nem normális produkciót prezentálnak a nagyérdeműnek erre a különleges alkalomra: a Spatzen Jodler Sextettet és Sickratmant.
Az előbbi zenekart, honlapjuk szerint „Kondor József volt önkéntes tűzoltó nagyobbik, csúnyábbik gyermeke, Kondor Csaba (Csabi Personal) főállású képzett zenész és Fazekas Zseló Árpád (John Venom) morálfilozófus hívta életre 2002 őszén. Az ötlet egy csodás találkozás hatására fogant, amikor is Csaba egy lakodalomi munkavégzés alkalmával, az ott videós szakmunkát végző ifj. Tóth Sándor derecskei lakossal ismeretséget kötött. Sándorról hamar kiderült, hogy megszállott jódlirajongó, aki példátlan sramli kazettagyűjteménnyel és lenyűgöző Alpok-fotósorozattal rendelkezik, mindezek mellett pedig ő maga is gyakorló jódliművész.” Sickratman pedig egy szólásszabadsággal vissza(élő) provokátor, aki saját bevallása szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg autonómiájáért és felemelkedéséért küzd. Egyszóval méltó fellépőtársa lesz e napon az agyament sextettnek.


Január 14. szombat

… város fölötti d’n’b pörgésre a Citadellába



Menjek vagy maradjak – Román rezesbanda vagy Twin Peaks? 3

A punkerből lett DJ.


Folytatódik a Gellért-hegyi pörgés. Bladerunnaz ezúttal két brit fenomént hívott meg, hogy talpalávalót nyomjanak: a Klute-ot és az Amitot.
A Klute tulajdonképpen egy punkdobosból lett elektrozene-őrűlt, bizonyosa Tom Withers egyszemélyes – ma már világhírű – kísérlete. Klute nem ragad le egy irányzatnál, különböző hangulatú, ritmikájú számokat készít, saját bevallása szerint képi világokat szeretne hangokká formálni, hogy a zenén keresztül láttassa ezeket. Az indiai származású Amit néhány éve tűnt fel ‘Erazer’ című zenéjével, amellyel azonnal belopta magát minden dub-rajongó szívébe. Egyedi hangulatú, indiai hangmintákkal is játszadozó, sokszor féltempós drum and bassekkel spékelve érkezik év elején a formáció következő nagylemeze, a Never Ending.

… Ch.I.P. koncertre a Kultiplexbe



Menjek vagy maradjak – Román rezesbanda vagy Twin Peaks? 4

Ch.I.P.


Finom elektropop, mintha még mindig a nyolcvanas években járnánk, s mindez néhány korábbi rockertől. Nem lenne ez így túl meggyőző, de a Ch.I.P tavaly a Radio Café hallgatóinak szavazatai alapján 2005 legjobb nagylemezét és dalát tudhatja magáénak, fellépett a Simply Red előtt a Sportarénában, meg egyébként is szép csöndben bekúszott az igényesebb zenét játszó rádiók műsorába, és „itt van a levegőben.” A Ch.I.P. – vagyis Bence, Gergő és András a nyolcvanas és a kilencvenes évek pop- és tánczenéit gyúrja egybe. Dallamos, könnyen befogadható zenéjüket hibátlan megszólalással és egyedi énekhanggal turbózzák tovább.

… kortárs-barokk operára a Millenárisra,



Menjek vagy maradjak – Román rezesbanda vagy Twin Peaks? 5

Ágens kizökken az időből.

Purcell Piknolepsziája kortárs opera barokk zenére, de csak majdnem. Ágens operájában ugyanis egyetlen érthető szó sem hangzik el, tehát hagyományos operának nem mondható. Purcell pedig sokszor olyan, mintha a XXI. század kortárs zenéjét álmodta volna meg a maga korában. A cím is erre utal: a piknoleptikus célja kiszakadni az időből, megbillenteni a megélt világ egyensúlyát. Eredménye a „távollétben töltött”, megbontott idő. Az előadásban Purcell zenéje az, ami ezen kimaradt idő keresésére és vizsgálatára ösztönöz, operáiból azokat az áriákat kiragadva, amelyek leginkább az angyalok nyelvén szólnak és a kortárs zenéhez közelítenek.


Január 15. vasárnap

… a MushRoom című szociologikus táncszínházra a Trafóba


Menjek vagy maradjak – Román rezesbanda vagy Twin Peaks? 6

Szociologikus tánc.

A MushRoomban a német Felix Ruckert csoportokat vizsgál, mely vizsgálat során saját társulatát antropologikusan veszi szemügyre, hiszen ezen alapvető alakzaton keresztül jelenik meg az alkotás, a tánc tanítása, gyakorlása. Amikor egy csapatnyi ember összegyűlik, akár a nyájban, közöttük is automatikusan kialakul a csapat saját szabályrendszere. A darab létrehozása során az volt a szándék, hogy ne elemzéssel és tervekkel kezdődjön a munka, sokkal inkább a káoszból és eltérő intuíciókból induljanak ki. A társulat saját kutatásain, a táncon és az önvizsgálaton keresztül igyekszik választ adni szociális és filozófiai kérdésekre, amelyeket ez a fajta munkamódszer elkerülhetetlenül indukál. Ebben a darabban is felfedezhető a Felix Ruckertre jellemző radikalizmus, amelynek révén láthatóvá válik a koreográfus, mint kreatív vezető elme.

Január 16. hétfő

… a Pallosra a Nemzeti táncszínházba


Menjek vagy maradjak – Román rezesbanda vagy Twin Peaks? 7

Testben igen-igen erős

A Pallosban A csodálatos mandarin alakjait, a Lányt és a mandarint ismerhetjük fel. Jávorka Ádám zenéjére tüzes, dinamikus koreográfiát álmodott és táncol el Ladjánszki Márta és Berger Gyula. Szenvedélyes sodra, rejtelmessége, látványvilága egyaránt kivételes. “Van számodra valami titkos mondanivalóm: testben igen-igen erős vagyok, emiatt az ördög kísértésének gyakran nem tudok ellenállni” – írja a szerző az előadás színlapján.


Január 17. kedd

… Különleges Paso-ska bulira a Blue River Állóhajóra


Menjek vagy maradjak – Román rezesbanda vagy Twin Peaks? 8

Ha elektro, akkor is ska

A Pannonia All Stars Ska Orchestra nem elégedett meg azzal, hogy a ska-színtér vezető erejévé nőtte ki magát. Kalandozásba kezdett a partyzenék felé, persze itt is adják magukat. A PASOundsystem névre hallgat ez a projektjük, amely annyit tesz, hogy a PASO legénységéből néhány tag a jamaikai soundsystem kultúrát hozzávetőlegesen követve, a fellépésein kedvenc lemezeit játssza, miközben ez kiegészül élő hangszerekkel és szövegeléssel/énekléssel. Bővebben ez azt jelenti tehát, hogy a formáció régi, főként tradicionális ska, rocksteady és reggae bakelit lemezeket játszik (néha persze előkerülnek a dub, modern roots és dancehall lemezek is.) Ezt fűszerezi az élő dob, esetenként trombita és billentyű improvizációk.

Január 18. szerda

… Fanfare Savale koncertre az A38 Hajóra


Menjek vagy maradjak – Román rezesbanda vagy Twin Peaks? 9

Őrültek és rezesek

Ha azt mondják rezesbanda, mindenki rávágja, hogy Boban Markovic Orkestra. A Kusturica filmekből jól ismert zenekarnak azonban lassan inogni kezd a széke a rezesek trónján. Egy kis román faluból ugyanis elindult útjára egy még rezesebb, még energikusabb zenekar a Fanfare Savale. Szerdán az A38-ra is elér…

A kis kelet-romániai faluban, Zece Prajiniben jószerével minden férfi játszik valamilyen fúvós hangszeren. Itt alakult a 11 tagú Fanfare Savale, amely a cigány népzenét ötvözi a rezesbanda-hagyománnyal és valami magasan kiemeli a temetéseken, lakodalmakon és egyéb társadalmi eseményeken Balkán-szerte elmaradhatatlan fúvószenekarok sorából: a Fanfare Şavale olyan gyilkos tempót diktál, hogy az egy metálbandának is becsületére válna. Elképesztő ritmika, vad tempók és vérbő nóták: akár egy gyorsítva nézett Kusturica-film.
Ne feldkezzünk meg MOLto Vivace-sorozat keretében zajló est másik fellépőjéről sem. A Besh o droM alakulása óta, azaz hat év alatt a magyarországi világzene legnépszerűbb zenekarává vált. Muzsikájában a balkáni és magyar népzene ölelkezik a klezmerrel és a szvinggel.

Január 19. csütörtök

… Clawfinger koncertre a Pecsába


Menjek vagy maradjak – Román rezesbanda vagy Twin Peaks? 10

Skandináv rapmetál

A részben svéd, részben pedig norvég rapmetál hármas nem ismeri azt a szót, hogy “szünet”. Ez is megmagyarázza, hogyan tud a Clawfinger évek óta a csúcson maradni. 1993 óta a zenekar 5 albumot adott ki (több mint 2 millió eladott album), az utolsót 2003-ban ZEROS & HEROES címmel, – a zenekarvezető szerint – ez az a CD, amely ösztönzi őket, hogy visszatérjenek agresszív, szókimondó stílusukhoz, a rap és metal gyökereihez.
Honi headbangelők, készüljenek!



… moziba

Január 15. vasárnap

Emberevő

Örökmozgó

Az Örökmozgó minden januárban filmhéttel ünnepli az orosz karácsonyt, amely bepillantást nyújt a Független Államok Közösségének filmtermésébe. A programban új orosz és néhány szovjet – korábban egyáltalán nem vagy ritkán játszott – film mellett kazah, azerbajdzsáni, fehérorosz és grúz alkotások is helyet kaptak. A filmhét zárásán a kilencvenes évek óta szembetűnően fejlődő kazah film példájaként Gennegyij Zemel 1993-as, Emberevő című alkotását láthatjuk.

Ha te nem lennél…


Menjek vagy maradjak – Román rezesbanda vagy Twin Peaks? 11

A film egyrészt Nora Cotterelle (Emanuelle Devos) története, az elegáns, gyönyörű nőé, aki egy művészeti galéria vezetője. Éppen közelgő esküvőjére készül, úgy tűnik, végre megtalálta a hozzá illő férfit. A másik szálon Ismael Vuillard (Mathieu Amalric), Nora egykori szeretőjének kálváriáját ismerhetjük meg, aki tévedésből a pszichiátriára kerül, ahonnan az őt kezelő pszichiáternő (Catherine Deneuve) segítségével próbál kiszabadulni. A két szál a film közepe táján kapcsolódik össze, amikor Nora meglátogatja Ismaelt, és megkéri a férfit: fogadja örökbe fiát, Eliast, aki súlyos beteg nagyapjánál nevelkedik. Norának szembe kell néznie apja, az ünnepelt író haldoklásával, harcával rákbetegsége ellen.
A nő élete bár beteljesedni látszik, gyötrik az emlékek. Közben Ismael az örök vesztesek önironikus teatralitásával, mégis vidáman veszi tudomásul élete csődjét, így keveredik egyik groteszk és komikus bonyodalomból a másikba. Kettejük dilemmái olyan morális kérdésekre keresik a választ, mint emberi kapcsolatok, szerelem, önismeret, szülői felelősség…


…kiállításra


Menjek vagy maradjak – Román rezesbanda vagy Twin Peaks? 12

Vasárnap zár a nagybányaiak kiállítása

Vasárnap bezár a nagybányai mesterek kiállítása. Itt az utolsó alkalom, hogy elzarándokoljunk Szentendrére. A kiállítás a hazai művészeti élet különleges eseménye, hiszen első ízben mutatja be a nagybányai múzeum itthon még soha nem látott, válogatott műremekeit. A romániai anyag, kiegészülve a Magyar Nemzeti Galéria képeivel, egyedülállóan teljes képet ad Kelet-Európa legjelentősebb művésztelepének ötvenéves működéséről. A kiállításhoz katalógus is készült, amely kitűnő áttekintést ad a nagybányai festőiskola történetéről.


…korcsolyázni


Budapesten pedig ezen a télen már hét különböző helyszínen lehet hódolni a jégnek és a forralt bornak. A FigyelőNet végigjárta a közönség számára is látogatható budapesti pályákat. Utánajártunk, hol, milyen árak és szolgáltatások várják azokat, akik ellátogatnak a hét létesítmény egyikébe. >>


….fürdőbe


Egy hosszan tartó partiról hazatérve nincs kellemesebb, mint még akkor hajnalban a meleg termálvízben kezdeni meg a regenerálódást. Egy hajnali fürdőzés után egészen biztosan nem lesz gond az alvással és a másnap is sokkal jobban kezdődik. Fürdőösszeállításunkból kiderül, hogy országszerte hová érdemes menni relaxálni. >>

Maradjak…

… tévézni

Január 13., péntek
Tv2 20:50

A zongorista


Menjek vagy maradjak – Román rezesbanda vagy Twin Peaks? 13

Roman Polanski holokausztfilmjét a csatorna megszakítás nélkül sugározza. A film egy zsidó zongoraművész, Wladyslaw Szpilman sorsán keresztül mutatja be a vészkorszak borzalmait. A családjából mindenkit deportálnak, kivéve Wladyslaw-ot, akit Itzak kirángat a sorból. Benek, annak az étteremnek a tulajdonosa, ahol korábban zongorázott, munkát ad Wladyslawnak, de a helyzete egyre rosszabbra fordul, a német tisztek és a katonák roppant gorombák vele. A zongorista a földalatti mozgalomnál keres segítséget, amely különböző védett házakba bújtatja el őt, ahol nincs más dolga, mint kibámulni az ablakon. A varsói gettó 1943-as felkelését követően Wladyslaw megint önmaga lehet. Dorota és mások, többek között a német Wilm Hosenfeld százados segítségével a zongorista megpróbálkozik a túléléssel, amíg véget nem ér a háború…

Január 14, szombat
Duna Televízió, 00:15

Big Daddy Wilson & Mississippi Grave Diggers

A kétrészes magyar koncertfilm első része Kapolcson készült. A két együttes tagjai különböző, bluest játszó bandákból keveredtek ki és több országból jöttek össze, úgy mint Egyesült Államok, Németország és Magyarország. A zenei gyökerek a blues, gospel és country termékeny talajából táplálkoznak. A témát és a hangulatot a mesés ’20-as évek adják. A legendás hírű Big Daddy Wilson színesbőrű előadó játéka senkihez sem hasonlítható, egyénisége és lelke egyből magával ragadja a bluesért rajongókat.

január 15., vasárnap
Viasat3, 22:50

Twin Peaks


Menjek vagy maradjak – Román rezesbanda vagy Twin Peaks? 14

A legendás hírű sorozat első része. Amikor Magyarországon először elindult, még senki nem sejtette, hogy ki ölte meg Laura Palmert, igaz a végén sem lett teljesen egyértelmű, de ez akkor már nem is volt olyan fontos. A kis északnyugat-washingtoni kisváros, Twin Peaks élete teljesen felfordul, miután a folyóparton egy műanyag zsákban megtalálják a gimis szépségkirálynő, Laura Palmer holttestét. Miután Laura egyik iskolatársa, Ronette Pulaski kómába esik, Dale Cooper különleges ügynököt bízzák meg az esetek felderítésével. Cooper szerint Laura halála kapcsolatban állhat egy Theresa Banks nevű lány egy évvel korábbi halálával. Cooper Laura egyik körme alatt felfedez egy kis darab papírt, melyen egy R betű áll. Elmondja Truman seriffnek, hogy Theresa Banks körme alatt egy T betűt talált. Nincs kétség, ugyanaz a gyilkos…

január 16, hétfő
Duna Televízió, 22.45

A szépség vására

A 2003-ban készült cseh dokumentumfilm a pénz körforgását mutatja be a női test körül. Négy nőt ismerhet meg a néző, akik sok pénzt invesztálnak a testükbe, hogy szépek, csinosak, fiatalok legyenek. Kinek az érdeke, hogy a nők – minél fiatalabbak és minél idősebbek – görcsösen megfeleljenek az adott kor szépségideáljának? Tudjuk-e, hogy milyen hatalmas összegeket költünk kozmetikumokra, táplálékkiegészítőkre, plasztikai műtétekre? S tudjuk-e, hogy hányan betegszenek bele testileg és lelkileg a szépség utáni hajszába? Több jelentősebb dokumentumfilm-fesztiválon nyert díjat ez a film.

január 17., kedd
Filmmúzeum, 15.25

A tanítványok

Bereményi Géza első rendezői munkájában Magyary Zoltán, az ellentmondásos tudós tanítványa sorsát követi nyomon. Fehér József, a tehetséges parasztgyerek a harmincas évek végén bekerül az egyetemre, ahol a nagyhírű professzor, Magyary Zoltán diákja lesz, aki tanítványaival a közigazgatás reformján dolgozik, ezzel akarják elősegíteni a magyar társadalom fejlődését. Bár az akkori kormány, élén a szintén tudós Teleki Pállal, nem nézi jó szemmel a tanszék kutatásait és eredményeit, a tanítványok mégis egy életre elkötelezik magukat a professzor eszméi mellett. A filmet 1986-ban mutatták be a Magyar Játékfilmszemlén, ahol több díjat is megnyert. A magyar filmkritikusok a rendezői díjat és Eperjes Károlynak a legjobb férfialakítás díját ítélték oda.

Könyv

Varró Dániel: Diótörő


Menjek vagy maradjak – Román rezesbanda vagy Twin Peaks? 15

A legsikeresebb fiatal költő, a legkeresettebb meseíró, a legfölkapottabb fordító, Varró Dániel ezúttal újabb mesekönyvvel örvendezteti meg híveit. Mint tudjuk, a Varró-mesék nemcsak gyerekeknek szólnak, úgyhogy ajánljuk mindenkinek, aki már tud, és aki még tud olvasni.

Amíg kicsik vagyunk, minden este ugyanazt a mesét kérjük. Mikor nagyobbak leszünk, már nem ragaszkodunk ugyanazokhoz a szavakhoz, csak a mese, a mese legyen a régi. Így születik a re-mese, a Diótörő, ahogy Varró Dániel meséli és Odegnál Róbert látja. Mindent a fülnek és mindent a szemnek. Legyenek jók!
“Ha nem rosszalkodtok direkte, elmondom én itt most tinektek e kis mesét.” – ígéri Varró Dániel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik