Élet-Stílus

Kedvenc zenéink között kutat az iTunes?

Immár hónapok óta tart világszerte az iPod-őrület. Most azonban olyan probléma merült fel, ami számos felhasználóban kelthet visszatetszést. Kiderült ugyanis, hogy a készülékhez szorosan kapcsolódó iTunes szoftver legújabb változata előszeretettel kutakodik a tulajdonosai zenei ízlését tükröző listákban.

Napjainkban nem nagyon szeretik az emberek, hogy szokásaikról bárki vagy bármilyen szoftver tudomást szerezzen, illetve ezeket az információkat továbbítsa. Általában nemtetszést vált ki mindenkiből, ha kiderül egy ilyen információszerző akció.

Az Apple által az iTunes 6.0.2-es verziójába beépített MiniStore funkció megmutatja a felhasználóknak, hogy találhatók-e az éppen lejátszott dalhoz hasonló stílusú zenei albumok az online zenebolthálózatban. Ezt úgy deríti ki a program, hogy az éppen meghallgatott dalról minden fellelhető adatot, sőt magát a zeneszámot is elküldi az Apple részére. Bár mindez kétkedéssel és aggodalommal töltött el sok iPod-tulajdonost, a probléma közel sem olyan súlyos, mint amennyire elsőre tűnik.

A Since 1968 blog üzemeltetője szerint az Apple azért használja a MiniStore-t, hogy így szerezzen információkat a felhasználók szokásairól, zenei ízléséről, a cég viszont teszi mindezt anélkül, hogy erre bárkitől is engedélyt kért volna. Azonban a szakemberek szerint a MiniStore leginkább az audio-CD-knél alkalmazott CDDB-funkcióra hasonlít, így aggodalomra semmi ok – bár ki-ki döntse el, mennyire szimpatikus neki ez a lépés.

Öröm az ürömben, hogy a zavaró-bosszantó funkciót nemes egyszerűséggel ki lehet kapcsolni, ehhez Windows operációs rendszerek alatt a Ctrl+Shift+M, míg a Macintosh operációs rendszereket használóknak az Almajel+Shift+M billentyűkombinációt kell lenyomni. A szakértők szerint ez a beállítás aztán a számítógép újraindítása vagy a szoftver bezárása és újra megnyitása után is megmarad, és így örökre száműzhetjük a MiniStore-t.

Szintén nem használhat az Apple népszerűségének az a lépés se, miszerint a QuickTime médialejátszó szoftver frissítése is az iTunes 6.0.2-es verziójában kapott helyet, illetve hogy Windows operációs rendszerek alatt a QuickTime és az iTunes immár csak egy csomagban érhető el, külön-külön nem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik