Élet-Stílus

A dízelmotorok szennyezik leginkább a fővárost

A főváros levegőjét leginkább a főként dízelmotorokból származó, 10 mikrométernél kisebb részecskékből álló, az egészségre igen veszélyes porszennyezés terheli, gyakorta a határérték sokszorosával – áll a Levegő Munkacsoport közleményében.

A kérdésnek az ad aktualitást, hogy az utóbbi szélcsendes, párás napokon több budapesti mérőállomáson a határérték kétszeresét, volt ahol több mint háromszorosát mérték ebből a koromból és apró méretű, nehezen kiköhöghető porból álló szennyezésből.

Az Erzsébet téren például a határérték több mint kétszeresét kitevő pormennyiség csaknem egésze az egészségre leginkább veszélyes, igen apró, 2,5 mikrométeres részecskékből állt. Erre a veszélyre senki sem figyelmezteti a lakosságot – hangsúlyozta Simon Gergely, a munkacsoport szakértője. Adataik szerint ebből a porszennyezésből a fővárosban 320 tonnával veszi ki részét az ipar, 379 tonnával a fűtés, és 1854 tonnával a közúti közlekedés.


A múlt évben például az Erzsébet téren 351 napnyi mérést végeztek, ebből 162 nap volt az olyan időszak, amikor a porszennyezés a határérték felett volt. Ugyanakkor az európai uniós irányelvek és a magyar jogszabályok egyaránt előírják, hogy egy évben nem lehet több 35 napnyi túllépésnél, és ilyen esetben is már hatékony intézkedések szükségesek.

Több európai uniós országban hatékonyan csökkentették a közlekedés okozta porszennyezést. Így például részecskeszűrők használatával, a belvárosi gépkocsiforgalom erőteljes korlátozásával, valamint a városon kívüli, tömegközlekedési pontokon kialakított nagy parkolókkal – mutatott rá Simon Gergely.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik