Élet-Stílus

Brüsszel elfogadta a magyar filmtámogatási rendszert

Az Európai Bizottság szerint a közösségi joggal összhangban van valamennyi magyarországi filmtámogatás.

Az Európai Bizottság hivatalosan is létező támogatásként regisztrálta a magyar filmtámogatási rendszert, illetve a filmtörvény az Országgyűléshez nemrég benyújtott módosítását, amely alapján a 2007. december 31-ig nyújtott valamennyi filmes támogatás (vissza nem térítendő támogatás, kedvezményes hitel, kamattámogatás, adókedvezmény) a közösségi joggal összhangban lévőnek minősül (visszamenőleg a törvény hatálybalépésétől). Azért 2007. december 31-ig, mert a jelenlegi uniós állami támogatási rendszer csak addig érvényes, utána új szisztéma lép majd életbe, aminek előkészítése most zajlik.

Mint arról korábban beszámoltunk, hosszabb ideig nézeteltérés volt a magyar kormány és a Bizottság közt a relatíve bőkezű magyar filmtámogatási rendszert illetően. A Bizottság kifogása az volt, hogy a filmtörvény nem volt elég világos azt illetően, hogy mikor kerülhet valaki a kedvezményezett, felső, 80–100 százalékos támogatási sávba. Az EU-ban alapvetően nincsen jogszabály arra, hogy pontosan mennyi állami pénzt lehet a produkcióknak adni, de a Bizottság az egyéb állami támogatási szabályokból kiindulva 50 százalék körüli arányt lőtt be. Ez alól léteznek kivételek, ami bizonyos esetekben engedi az akár 80 százalékos támogatást is. A magyar rendszerben azonban majdnem mindenki rutinszerűen a 80–100 százalékos sávba kerül.

Tavaly novemberben végül informális megállapodás született, aminek értelmében az alap állami támogatási sáv 50 százalék lesz, és a kis költségvetésű (maximum kétmillió euró vagy félmilliárd forint) és a kulturális szempontból jelentős filmek (ennek eldöntésére konkrét kritériumok vannak) támogatása felmehet egészen 90 százalékig. Ezt a megállapodást hagyta most jóvá formálisan is a Bizottság. A minisztériumban úgy számítják, hogy ez a rendszer gyakorlatilag az összes 2004-ben forgatott magyar filmnek ugyanannyi közpénzt juttatna, mint az előző szisztéma. Számottevő gyakorlati változásra nem kell tehát számítani, viszont a jogi környezetet sikerült úgy módosítani, hogy az újabban egyre markánsabb államitámogatás-ellenes pózt öltő Bizottságnak is megfeleljen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik