Élet-Stílus

Még több vas Skype alá

Reneszánszát éli a telefongyártás. Az újabb termékek azonban már nem a régimódi telefonhálózatot, hanem a különböző internetes szolgáltatásokat, elsősorban a Skype-t részesítik előnyben.

A Skype és más hasonló VoIP-megoldások terjedésével a hardvergyártók számára is új lehetőségek nyílnak meg. Egyre több cég kezd újra telefonokkal foglalkozni, ezek a modellek azonban már különböző hálózati megoldásokat is támogatnak. Egyértelmű piacvezető szerepe miatt sok cég alakított ki a Skype-val kompatibilis hardvereket, több ilyet is bemutattak a CES-en. Ezek legtöbbje persze a már megszokott egyszerű telefonkagyló, ami az USB-porton keresztül van összekötve a gépen futó programmal, de találunk újszerű megoldásokat is.

Az IPEVO két egyedi modellel is jelentkezett. A „Fly-1″ nevet viselő modellje abban különbözik a többitől, hogy drót nélküli kapcsolatot használ, így szabadon mozoghatunk telefonálás közben, sőt, a kézibeszélő akár ki is hangosítható. A cég másik modellje ugyanakkor csak kihangosítva működik. A „Xing” fedőnevet viselő modell ugyanis klasszikus X alakú konferenciatelefon, csak éppen a Skype hálózatát használja. Mindkét termék hamarosan kapható lesz.

Mások inkább szoftveresen újítanak. Manapság hódítanak a különböző memóriákról futtatható programok, van már erről induló Linux operációs rendszer, de ilyen OpenOffice is készült. Ezen bátorodott fel az a japán gyártó, amely Skype-képes telefonjának 64 MB memóriájába magát a szoftvert is beletette. Így ha összekötjük azt bármilyen internetre kötött számítógéppel, csak futtatnunk kell a programot a memóriaként megjelenő egységről. Ennek előnye, hogy felhasználónevünk, jelszavunk, és persze telefonkönyvünk biztonságban lesz, akárhol is használjuk.

Persze a kütyüknél sokkal fontosabb az itt bejelentett Skype–Panasonic megegyezés. Ennek keretében a Panasonic egy olyan eszközt fejleszt, ami lehetővé teszi, hogy a cég drót nélküli telefonjai a közeljövőben már teljes mértékben együtt tudjanak működni a programmal. Így ugyanúgy telefonálhatunk azokról az interneten keresztül, mintha a hagyományos telefonhálózaton tennénk ugyanezt. A termék természetesen a Skype olyan szolgáltatásaival is kompatibilis lesz, mint a SkypeOut, a SkypeIn, és persze a Skype Voicemail, így használata várhatóan szinte semmiben nem fog különbözni a régi, hagyományos telefonétól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik