Élet-Stílus

A gének játsszák a főszerepet a női depresszióban

A depresszióra való hajlam nagyobb valószínűséggel öröklődik leánygyermekeknél, mint fiúk esetében – állapította meg egy, az American Journal of Psychiatry folyóiratban megjelent tanulmány.

A vizsgálat szerint a gének a nők esetében nagyobb szerepet játszanak a depresszió létrejöttében, mint a férfiaknál. A projekt résztvevői közül a nők 42 százalékánál, míg a férfiaknak csupán 29 százalékánál volt kimutatható a depresszió genetikai meghatározottsága – mondta dr. Kenneth S. Kendler, a virginiai Commonwealth Egyetem kutatója.

Valószínűsíthető, hogy a női szervezetben működnek olyan gének, amelyek a hormonális környezet változásaira reagálva alakítják a depresszió kialakulásának kockázatát. Jó okunk van annak feltételezésére, hogy a nők egy csoportja másoknál hajlamosabb a depresszióra, elsősorban a szülést követő időszakban, illetve a menstruációs ciklusnak a havivérzés beköszöntét megelőző napjaiban. A depressziónak ez a típusa nagy valószínűséggel öröklődik, és a dolog természetéből adódóan a férfiakat nem érinti, hiszen az ő esetükben nincsenek a nőkéhez hasonló drámai hormonális változások” – mondta a virginiai orvos.

A vizsgálat eredményei várhatóan segítséget nyújtanak a depresszió öröklődését befolyásoló tényezők vizsgálatához. Egyben rávilágítanak arra is, hogy a betegséget célszerű különböző módon kezelni a két nem esetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik