Élet-Stílus

Faye Dunaway 65 éves

Faye Dunaway amerikai színésznő szombaton lesz 65 éves. 1974-ben Sidney Lumet rábízta a média világának visszáságait leleplező Hálózat című filmje főszerepét, amelyért az Oscar-díjat is magához szoríthatta.

Utolsó filmjei közül kiemelkedik az Emir Kusturica által rendezett Arizonai álmodozók (1993) és a két évvel későbbi Don Juan de Marco, amelyben a túlsúlyos Marlon Brando partnere volt. Egyébként Liza Minnelli és Halle Berry mellett egyedül a szépséges színésznő birtokol mind Oscar-, mind Arany Málna-díjat (a legpocsékebb alakításért járó „elismerés”).

1941. január 14-én született a floridai Bascomban. Apja katonatiszt volt, így gyermekkorát folyamatos költözködések jellemezték, az állandóságot csak akkor ismerte meg, amikor szülei elváltak, és anyja újra férjhez ment. A különleges, szabálytalan szépségű lány sorra nyerte a szépségversenyeket, a film- és modellügynökségek ajánlatait azonban (ekkor még) visszautasította. A bostoni, majd a floridai egyetemen folytatott színi tanulmányokat, és a legendás Actor’s Stúdióban Elia Kazan rendezőnél képezte magát; még egy londoni ösztöndíjat is lemondott, hogy New Yorkban gyakorlati színpadi ismereteket szerezzen.

Az 1967-es Bonnie és Clyde női főszerepéért Oscar-díjra jelölték. A gengszterfilm a divatdiktátorok fantáziáját is megmozgatta, s visszacsempészte a 30-as évek “gengszter” ruhastílusát, Dunaway hajviseletét, s fekete svájcisapkáját a mindennapi életben is utánozni kezdték. Szintén 1967-ben forgatta A Thomas Crown ügy első változatát, amelyben partnere Steve McQueen volt.

Kitűnő alakításokat nyújtott westernekben (Kis nagy ember, Doc Holliday, Oklahoma olaja), míg Richard Lester kétrészes kalandfilmjében Miladyként ármánykodott (A három testőr, vagy a királyné gyémántjai, illetve A négy testőr, avagy a Milady bosszúja). 1974-ben Roman Polanski Jack Nicholson mellett kifejezetten hozzá ragaszkodott a Kínai negyed című krimiben.

Színészi sokoldalúságát bizonyítja, hogy maradandót alakított katasztrófafilmben (A pokoli torony) és thrillerben (A keselyű három napjában) egyaránt. 1974-ben Sidney Lumet rábízta a média világának visszáságait leleplező Hálózat című filmje főszerepét, amelyért végre az aranyszobrocskát is magához szoríthatta.

Utolsó filmjei közül kiemelkedik az Emir Kusturica által rendezett Arizonai álmodozók (1993) és a két évvel későbbi Don Juan de Marco, amelyben a túlsúlyos Marlon Brando partnere volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik