Élet-Stílus

A Pető-módszer hivatalosan is hungaricum lett

Szellemi termékként elsőként a Pető-módszer nyert felvételt a Hungaricum Clubba.

A Pető-módszer befogadását már két éve kezdeményezték, mert úgy gondolták, hogy az, amit a Hungaricum Club tagsága jelent – az ország azonosítására alkalmas magyar márka, a tradíció és a megbízhatóság – mind jellemző a Pető-módszerre – mondta Seres Márta, a Nemzetközi Pető Intézet pr-vezetője az MTI-nek szerdán.

“Ennek (a felvételnek) igazán örülünk, mert ez igazolja a több mint fél évszázados munkákat” – mondta Seres Márta. Hozzátette: Előttem az élet címmel készült egy dokumentumfilm, amely, a “petős” gyerekek életét és a világban való boldogulását mutatja be Groó Diana rendezésében; a film elkészítéséhez a Magyar Külkereskedelmi Bank nyújtott támogatást.

Évente 1100-1200 gyermek és felnőtt fordul meg az Pető Intézetben, és Magyarországon körülbelül hatezerre tehető azok száma, akik a központi idegrendszer sérüléséből fakadóan mozgássérültek.

Pető András (1893-1967) orvos-gyógypedagógus egyedülálló gyógymódjának alapgondolata az volt, hogy idegrendszerünk a károsodások ellenére is rendelkezik tartalékokkal, új kapcsolatok kiépülésének lehetőségével, s ezek a tanulási-tanítási folyamat megfelelő vezérlésével mozgósíthatók. A módszer ezért kapta a konduktív nevet. Az új módszer hatással volt az egész magyarországi gyógypedagógiai szemléletre, s szerte a világon jelentős változást hozott e területen.

A Hungaricum Clubot a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt., a Pick Szeged Rt., a Tokaj Kereskedőház Rt. és a Zwack Unicum Rt. 2000 októberében alapította. Céljuk az volt, hogy a magyar márkák nemzetközi ismertségének erősítésén túl hozzájáruljanak a Magyarországról kialakított pozitív kép erősítéséhez. 2003-ban a klub tagja lett a Halasi Csipke Alapítvány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik