Élet-Stílus

Megtalálták a Sarkcsillag második szomszédját

A „Polaris Ab" a harmadik tagja annak a hármas csillagrendszernek, amelynek középpontjában a Sarkcsillag (Polaris) található – számoltak be legújabb felfedezésükről az amerikai Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársai.

A szabad szemmel látható Sarkcsillag, tudományos nevén Polaris, amely kijelöli az égbolt északi pólusát, egy hármas csillagrendszer része. A sarkcsillagtól mintegy 380 milliárd kilométerre lévő „Polaris B”-t a tudósok már 1780 óta ismerik, és teleszkóppal könnyen megfigyelhető.

A másik szomszéd csillag, amely a „Polaris Ab” nevet kapta, egészen a legutóbbi időkig rejtve maradt a tudósok szeme elől, mivel csak 3 milliárd kilométer távolságra van a Polaristól. Annak ellenére, hogy csak most sikerült lencsevégre kapni, a tudósok már régóta feltételezték létezését, mivel a két másik égitest keringésében állandó kilengést figyeltek meg, ami a „Polaris Ab” tömegvonzásának tulajdonítható.

Az újonnan felfedezett égitest fényerejében nem vetekszik a Sarkcsillaggal. A „Kis Medve” és a „Kis Göncöl” csillagképek részét alkotó Polaris fényereje közel 2000-szerese a Napénak.

A kutatók további célja az újonnan felfedezett égitest keringésének vizsgálata. A „Polaris Ab” 30 év alatt kerüli meg a központi csillagot. A kutatók remélik, hogy ebből következtetéseket tudnak levonni a csillag méretére vonatkozólag, ami a csillagászok számára a legnehezebb feladat. Ebből a Sarkcsillag méretére is tudnak majd következtetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik