Élet-Stílus

Európa ökológiai lábnyoma 70 százalékkal nőtt

A földterület-használat, a szén-dioxid kibocsátás és a fogyasztás terén az európaiak jóval a megengedhető szint fölött élnek – állítja a WWF-Ausztria, egy az EU 25 tagállamának természeti erőforrás-felhasználását vizsgáló tanulmányában.

Összességében az EU területén élők 2,2-szer több természeti erőforrást használnak fel, mint ami a terület biológiai kapacitását tekintve rendelkezésükre áll. Nyugati szomszédunk, Ausztria az uniós tagállamok között a középmezőnyben foglal helyet. Ennek ellenére az egy főre jutó nyersanyag-felhasználása több mint a világátlag kétszerese. Az ökológiai lábnyoma pedig 2,8-szorosa a saját biológiai kapacitásának.

A WWF-vizsgálat a nemzetközileg ismert, úgynevezett „ökológiai lábnyom” módszeren alapult. A módszer lényege, hogy a felhasznált természeti forrásokat területalapra számolják át. Vagyis az élelmiszer és fa alapanyag-termeléshez szükséges földterületet épp úgy figyelembe veszik, mint a városok, utak és egyéb infrastruktúra által használt területeket.

A végeredmény: az EU tagállamok területén a világ népességének csak 7 százaléka él, ezzel szemben a világ nyersanyag-felhasználásának 17 százalékát adja. Az európaiak ökológiai lábnyoma 1961 óta mintegy 70 százalékkal nőtt.

Ausztriában az egy főre jutó átlagos ökológiai lábnyom 4,6 hektár, szemben a 2,2 hektáros világátlaggal, ami igen erős szórást mutat a fejlett és a harmadik világbeli fejlődő országok között. „Ha a világon mindenki az ausztriaihoz hasonló ökológiai lábnyommal rendelkezne, három bolygóra lenne szükségünk. Európa bőven a feltételek fölött él, sürgősen változtatnunk kell a nyersanyagpazarló életmódunkon” – mondta Herbert Schaupp, a WWF–Ausztria szakértője.

A természetvédelmi szervezet szorgalmazza, hogy Ausztria jelenlegi EU-elnöksége idején fokozottan vegyék figyelembe a fenti tényeket, többek között az EU új Fenntartható Stratégiájáról szóló tárgyalásokon, melynek lezárására várhatóan 2006 júniusában kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik