Élet-Stílus

Chip a bőr alatt?

Mindenki tart attól, hogy egyik napról a másikra elfelejti valamelyik jelszavát és emiatt nem tud hozzáférni fontos adataihoz. A chipbeültetés talán megoldást nyújthat erre a problémára.


A titokzatos RFID


A rádiófrekvenciás azonosító címke (Radio Frequency Identification, RFID tag) egy 96 bit infor-máció tárolására ké-pes 0,3 mm méretű mikrochipből és egy antennából áll.
A leolvasó berende-zés ezredmásodper-cek alatt fogadja az információt, majd továbbítja egy szer-verre, ahonnan az adatok elektronikus úton az arra jogosul-tak számára, akár az Internet segítségével elérhetővé tehetők. A 96 bites kód 268 millió cégnek biztosít-hat egyedi azonosí-tót, cégenként 16 millió tárgykategór-iával, kategóriánként 68 milliárd széria-zámmal.

Amal Graafstra 29 éves vancouveri vállalkozó egyetlen intéssel nyitja ki lakásának bejárati ajtaját, egy másikkal pedig már be is jelentkezett számítógépébe – írja a NewsFactor. Mindezt a fiatalember kezébe ültetett, az elektronikus útleveleknél is használatos RFID-chip (rádiófrekvenciás azonosító) teszi lehetővé.

“Mindig hozzá akarok férni azokhoz a dolgokhoz, amelyekre szükségem van. Ha ne adj’ isten történik velem valami, és ruha nélkül ébredek egy sikártóban, nem árt ha be tudok jutni a lakásomba” – mondta Graafstra, egy – a technológiát népszerűsítő – előadásán.

A technológia egyébként nem új, már évek óta alkalmazzák, persze nem elsősorban embereknél, hanem árukövetésre használják, de ruhákba is beleszőhetik. Ezáltal megakadályozható, hogy a gyerekek szüleik tudta nélkül elkóbo­rol­janak, vagy kórházakban a csecsemők elkevered­hessenek.

A beültetett chip a számítógépekre és egyéb elektronikai eszközökre kötött vevőkkel kommunikál, és mindössze 2 dollárba kerül. Az elektronika akkor lép működésbe, amikor 10 centin belülre kerül a jelvevőhöz, és beolvassa a rajta lévő adatokat. Az olvasó fej 50 dolláros áron lesz kapható.

Graafstra állítja, már legalább 20 ismerőse használja az RFID beültetéseket. “Egyáltalán nem lehet érezni, nem zavar és nem is fáj. Szinte azt sem tudom, hogy hol van pontosan” – reklámozta a terméket, Jennifer Tomblin, 23 éves marketing hallgató, Grafstra barátnője. “Olyan mintha csak azt mondanád: “Szezám tárulj” és már nyílik is az ajtó, ráadásul akár egyetlen kézmozdulattal megadhatom a jelszavam” – áradozik Mikey Sklar, 28 éves brooklyni fiatalember.

Sklar kezébe egy Los Angeles-i sebészeten ültették be a rizsszemnél is kisebb chipet. A szerkezet állítólag 100 évig is működőképes maradhat. A beavatkozást egyébként tetováló művészek és állatorvosok is elvégezhetik. Utóbbiak már évek óta hajtanak végre hasonló kisebb “műtéteket” állatokon, hogy a kiskedvencek elvesztés esetén is hazakerülhessenek gazdáikhoz.

Persze a kép nem ennyire felhőtlen: egy tavalyi kutatás szerint az emberek félnek a technológiától, főként azért mert a lakosság többsége azt sem tudja, mi is az az RFID.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik