Élet-Stílus

Terjed a madárinfluenza Törökországban

A félelmek szerint Törökország városiasodott, fekete-tengeri területei felé halad a madárinfluenza.

Török illetékesek szerint a madárinfluenza vírus az ország számos pontján jelen van, jelenleg 48 gyanús esetet vizsgálnak. Törökországban nemzetközi szakértők vizsgálják, hogy a vírus milyen sebességgel és milyen irányban terjed tovább: aggasztó a feltételezés, amely szerint a halálos H5N1 vírus keletről a jobban urbanizált fekete-tengeri területek felé halad – írja a BBC.

Eközben az EU bejelentette, hogy az unió területén még találtak a vírusra utaló jeleket, egyben a megelőzés érdekében betiltották a közel-keleti baromfitoll-behozatalt.

Az Európai Unió tagországaiban október óta 25 ezer madarat vizsgáltak, de egyetlen esetben sem találták jelét madárinfluenzának. Az EU brüsszeli végrehajtó testülete egyúttal jelezte, hogy a törökországi esetek miatt megtiltja a nem kezelt madártollakat tartalmazó termékek bevitelét Azerbajdzsánból, Örményországból, Grúziából, Szíriából, Iránból és Irakból. Óvintézkedésről van szó, amelyről azt követően döntöttek, hogy Kelet-Törökországban felütötte fejét a madárinfluenza legveszélyesebb formája, a H5N1. A döntéssel az EU-tagországok állategészségügyi képviselői is egyetértenek – számolt be az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik