Élet-Stílus

Kortárs képzőművészeti iroda alakult

A magyar művészek nemzetközi megjelenésének és integrálódásának elősegítése céljából Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda (NKKI) alakult – jelentette be Bozóki András szakminiszter.

Az iroda legfontosabb feladata a magyar és a nemzetközi kortárs képzőművészet szereplői közti folyamatos szakmai kommunikáció biztosítása. Bozóki elmondta: a minisztérium fontosnak tartja a művészek külföldi kapcsolatrendszerének erősítését, az új tehetségek bemutatását, illetve annak elérését, hogy a művészek és intézmények könnyebben juthassanak meghívásokhoz, szereplésekhez. Az e célból korábban létrehozott Hungarofest Kht. mint rugalmas ernyőszervezet kis, mozgékony irodákat fog működtetni a magyar kultúra külföldi promóciója céljából.

A január 1-jén megalakult NKKI vezetője, Bencsik Barnabás koncepcióváltásról beszélt: az iroda egy jelenleg hiányzó intézményi szerepkört igyekszik betölteni, a reprezentatív megjelenés helyett a szakmai kapcsolatok bővítésére és a művészek nemzetközi ismertségének növelésére fektetik a hangsúlyt. A művészettörténész úgy látja, a kortárs képzőművészet az utóbbi évtizedekben a globális kulturális élet egyik legmeghatározóbb területévé vált: a társadalmi és politikai problémák iránti érzékenysége, kritikai attitűdje a globális szellemi áramlatok elterjedésének motorjává tette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik