Élet-Stílus

Intel – a chipgyártástól a médiáig

Paul Otellini az Intel vezetője a Las Vegasban megtartott előadásában körvonalazta a cég jövőjét. Speciális chipek, multimédiás számítógépek illetve Intel alapú-eszközök, valamint internetes tartalomszolgáltatás szerepel az Intel idei terveiben.

Paul Otellini az Intel elnöke csütörtökön elhangzott a Las Vegas-i CES egyik kiemelt prezentációján elmondta, hogy a világ első számú chip gyártójaként a vállalat a jövőben arra törekszik, hogy testre szabott tartalommal lássa el a felhasználókat a multimédia és digitális szórakoztatás területén.

A dolgozószobából a nappaliba


A Consumer Electronics Show közönségének kiemelte, hogy az Intel Viiv technológiáját különösen fontosnak tartja a széles körben használható szórakoztató eszközök és a digitális tartalomszolgáltatás területén. Az Intel a dolgozószobákból a nappalikba szeretné áthelyezni az eszközeinek javarészét.

Otellini hangsúlyozta, hogy vállalatát többnek gondolja, mint lapkagyártónak, így a Viiv technológiával ellátott eszközöket lehetőségnek érzi ennek bebizonyítására.

A konvergens készülékek gyártásától mindeddig idegenkedett szinte az összes számítógép előállító vállalat, valószínűleg a processzorok sebessége sem engedte meg az ilyen szórakoztató eszközök eddigi elterjedését. A mobil eszközök ezen tekintetben forradalmi változásokat hoztak az “all in one” koncepciók elterjedésében.

Erősödő konvergencia


Mindezek mellett az egyre terjedő HD TV, az IP megoldások (Triple Play) és az egyre jobban terjedő internetes tartalomszolgáltatás, egyre inkább igényli a konvergencia erősödését számítógépeink esetében is.

Szakértők szerint az Intel lépése az Apple iPod és a iTunes gondolatiságra emlékeztet, hiszen a fejlesztés és a szolgáltatás is ugyanazon vállalat kézében van.


Középpontban a digitális tartalom


Nem csak az Intel fontolgat digitális tartalommal kapcsolatos terveket az idén. A CES eddigi előadói közül többen is hasonlóan gondolkodnak a közeli jövőről. Például Bill Gates a Microsoft IP-TV szolgáltatásainak indulását ígérte, Howard Stringer a Sony elnöke pedig már működő mobil filmletöltő szolgáltatásaikra hívta fel az érdeklődők figyelmét. Természetesen mindenki a saját eszközeire alapozza a szolgáltatások működését.

Az Intel hollywoodi stúdiókkal és nagy média cégekkel tárgyal a Viiv technológia tartalommal való megtöltése érdekében. Mindezek mellett több mint 100 számítógépgyártó – köztük a Dell, az Acer, a Lenovo és a Fujitsu kezdi meg a Viiv alapú technológiát kihasználó gépek előállítását.

A készülékek egy része alkalmas lesz a Direct-TV megoldás segítségével közvetlenül műholdas csatornák vételére is.

Az Intel elképzelései tehát a média felé vezetik a fejlesztés irányait, a legnagyobb chipgyártóból Otellini cége hamarosan a legnagyobb tartalomszolgáltató lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik