Élet-Stílus

Chagall Debrecenben

A nagy sikerű Munkácsy-kiállítást követően a modern művészet egyik legnagyobb alakjának, Marc Chagallnak a kiállítását rendezheti meg január 13. és február 10. között a debreceni Déri Múzeum.

Szathmári Ibolya, a Hajdú-Bihar Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője elmondta: a korábban Szegeden és Pécsett bemutatott kiállítás három olajfestményből és 43 litográfiából áll, amelyek Homérosz Odüsszeia-történetét dolgozzák fel. A kiállítás magyarországi megszervezését az Alliance Francaise Alapítvány segítette, valamint a szervezet átvállalta a kiállítás magas biztosítási költségét is, amely 400 ezer euró, azaz közel 100 millió forint.

Hozzátette: a kiállítás szervezése több mint másfél éve folyik, a Chagall-gyűjtemény védelmére új biztonsági berendezésekkel látták el a kiállítótermet, korszerűsítették a világítást, és új, a levegő páratartalmát állandó szinten tartó eszközöket szereztek be. A fejlesztések közel ötmillió forintba kerültek.

Marc Chagall a most kiállított litográfiákat 1974 és 1975 között készítette, amelyet 20 évvel korábbi görögországi útja inspirált. A kőnyomatos képekből összesen 30 sorozat készült, Debrecenben a 24-es számút állítják ki. A litográfiai sorozat jelenleg a nizzai Marc Chagall Bibliai Üzenete Múzeumának Baráti Köre, a három festmény pedig Meyer Graber – a művész unokája – tulajdonában van.

A képek többek között a Szeged és Nizza közötti testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően kerültek Magyarországra. A tárlatra külön belépőt kell váltani, de a szokásos kedvezmények is érvényesek. Az időszaki bemutató – amely csak vidéken látható – Debrecent követően Győrbe utazik, ott február 15-től látogatható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik