Élet-Stílus

CES 2006: Blu-ray- és HD-DVD körkép

A Consumer Electronics Show első napján több gyártó is újabb információkat volt hajlandó elárulni az idei évben várható következő generációs optikai lejátszójáról. Az első darabok tavasszal érkeznek, de van, aki őszig vár.

A most napvilágra került részletek szerint az első asztali számítógéphez megjelenő Blu-ray lejátszók mintegy három hónapos késéssel követik a rivális formátum úttörőit. A Toshiba ugyanis a decemberi értesülésnek megfelelően tavasszal dobja piacra első termékét, míg a Sony legkorábban a nyár elején bocsájtja útjára az első Blu-ray lejátszóját. Partnereik szintén készülnek saját megoldásaikkal, és szorosan követve a két főszereplőt, igyekeznek kiharapni egy szeletet a tortából.

A Las Vegasban megrendezett kiállításon most első alkalommal beszéltek a várható árakról. Eszerint a Toshiba két különböző változattal készül a tavaszra, amelyek 500, illetve 800 dolláros áron kerülnek majd a tengerentúli boltokba. Arról nem esett szó, hogy ezek miben térnek el egymástól, de a hozzávetőlegesen 100, illetve 160 ezer forintos ár már jó kiindulópontnak tekinthető. Ez természetesen nem kis pénz, de remélhetőleg rövid időn belül megkezdődik az ár fokozatos csökkenése. A HD-DVD táborból még a Sanyo szólalt fel, amely a második félévben dobná piacra lejátszóját, igaz, ezt egy másik gyártótól szerzi majd be, tehát nem teljesen saját termékről van szó.

A másik oldalon természetesen a Sony készül elsőként a nagy dobásra. A cég nemrég azt ígérte, hogy időben elkészül következő generációs konzoljával, most pedig arról beszélt, hogy „a nyár elején” jelenne meg Blu-ray lejátszójával. Az árról sajnos nem esett szó, és esetükben a partnercégek sem bizonyultak bőbeszédűbbnek: a Sharp és a Matsushita az év közepére, a Philips Electronics pedig a második félévre ígéri a debütálást. A Blu-ray táborból egyedül a Pioneer vállalta ezt, elmondva, hogy az Egyesült Államokban a Pioneer Elite márka alatt adja majd ki saját megoldását júniusban, 1800 (360 ezer forint) dolláros áron. Kérdés, hogy minek köszönhető az óriási eltérés, és vajon a többi gyártó is ilyen horribilis összegért dobja-e piacra termékét.

Érdekes módon, a Sony továbbra is a tavaszra ígéri a PlayStation 3 konzolt, tehát a következő generációs lejátszót tartalmazó konzol elsőként támogatja majd az új szabványt. A kék lézert támogató szövetség a mai napon tart sajtótájékoztatót, amennyiben új részletek derülnek ki, természetesen beszámolunk erről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik