Élet-Stílus

A UPC lehet a negyedik mobilszolgáltató

Idén várhatóan újra kiírják a tendert a negyedik magyarországi mobilszolgáltatóra. A UPC közben Hollandiában virtuális mobilszolgáltatásba kezdett. A UPC Mobile Magyarországra is betörhet – írja a gsmport.hu.

A UPC alig pár hónapja indította virtuális mobiltelefon-szolgáltatását Hollandiában, mely a már meglévő Orange szolgáltató kártyás csomagjait kínálja UPC Mobile néven egyetlen, csúcsidőfüggetlen tarifával. A Triple Play megteremtésével gyakorlatilag Hollandiában a telefon-, internet- és kábeltévé-szolgáltatások ezentúl mind kábelen, mind vezeték nélkül a felhasználók rendelkezésére állnak.

Mint ismeretes, a Nemzeti Hírközlési Hatóság 2004. augusztus 31-én hirdette meg az UMTS (3G)-szolgáltatásra vonatkozó pályázatát, melyben a négy frekvenciablokkból háromban 2004. december 7-én zárta le az eljárást. Az ekkor pályázó Tele2, illetve HTCC szolgáltatók nem kaptak frekvenciahasználati jogosultságot, ám várhatóan az idén újra kiírják a tendert, ezzel is lehetőséget adva egy új piaci belépő számára. Az azóta kereskedelmi UMTS-szolgáltatást is indító T-Mobile, Pannon GSM és Vodafone mellett a UPC Mobile is megjelenhet a magyarországi mobilkommunikációs szolgáltatói piacon, igaz, csak mint virtuális szolgáltató.

Szűcs László, a cég kommunikációs igazgatója így kommentálta a UPC Mobile lehetséges magyarországi indulását: a UPC nemzetközi stratégiai terveiben valóban szerepel, hogy a Triple Play (hármas integrált szolgáltatáscsomag – kábeltévé, internet, telefon) tevékenységét kibővítse, elsősorban a mobilitást biztosító szolgáltatásokkal, és így valamennyi létező lakossági távközlési szolgáltatás nyújtására képes legyen.

A cég kommunikációs igazgatója szerint a saját mobilhálózat kiépítése rendkívül költséges, és sokadik piaci szereplőként nyilvánvalóan nem is érné már meg ebbe belefogni. Ezért sokkal valószínűbb, hogy partnerség, viszonteladói megállapodás vagy esetleg virtuális mobilszolgáltatás (MVNO) révén egészíthetnénk ki szolgáltatási palettánkat a mobillal is. Konkrét tervek egyelőre azonban még nincsenek erre – tette hozzá Szűcs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik