Élet-Stílus

Persányi: megfelelünk az uniós előírásoknak

A Vásárhelyi-terv megvalósítása „példátlan gyorsasággal" zajlik, és az elmúlt mintegy három évben háromszorosára nőtt a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége – közölte Persányi Miklós, a környezetvédelmi tárca vezetője.

A miniszter a kormányzati ciklus eddigi eredményeinek értékelésekor kiemelte, hogy a magyarországi erőművek és nagy tüzelőberendezések kivétel nélkül teljesítik az Európai Unió szigorú kibocsátási értékeit, mint ahogy a veszélyes-hulladék égetők is megfelelnek az előírásoknak. Negatív tendenciaként említette a gépkocsiállomány növekedésével járó levegőszennyezés emelkedését.

A vízügy területéről a Vásárhelyi-tervet emelte ki: a legnagyobb kockázatot viselő Tisza menti területeken jelentős előrelépések történtek. Az idén és jövőre folytatódik a nagyszabású terv megvalósítása, egyebek mellett további tározók építésével – közölte a miniszter. Értékelése szerint példátlan gyorsasággal zajlik a Vásárhelyi-terv megvalósítása.

A hulladékgazdálkodásról szólva hangsúlyozta: az elmúlt 3 évben 300 százalékkal emelkedett a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége, 3-ról 13 százalékra nőtt a települési hulladékon belül a szelektíven gyűjtött és újrahasznosított hulladékok aránya. Az országban 2009 végére teljes egészében ki fognak épülni a modern hulladékgazdálkodási rendszerek – jelentette ki, megemlítve, hogy jelenleg mintegy másfél tucat regionális beruházás van folyamatban. Az előcsatlakozási és a kohéziós alapokból finanszírozott, döntően 2006 végére befejeződő beruházások értéke meghaladja a 70 milliárd forintot.

Persányi Miklós a környezetvédelem kapcsán a Natura 2000 program jelentőségéről szólt, amelyhez 2007-től uniós források bevonását is tervezik. Az agrár-környezetvédelmi programban csaknem 25 ezer gazdálkodót érintően 4 milliárd forintot használtak fel – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik