Élet-Stílus

A NOD32 javítást kínál a veszélyes Windows hibára

A december 27-én észlelt Windows hiba nem hivatalos javítását kínálja a vírusvédelmi cég. Az ingyenesen letölthető javítás nem csak a NOD32 regisztrált felhasználói számára érhető el.

Meglehetősen nagyvihart kavart a Microsoft operációs rendszerek újabb kritikus biztonsági hibája, amelyet még december végén fedeztek fel. A redmondi vállalat, annak ellenére, hogy egyre nagyobb a kockázat egy rosszindulatú vírustámadásra, csak januárt 10-én adja ki a hivatalos javítóprogramot. A NOD32 antivírust gyártó ESET most javítást adott ki a Windows metafájlok (WMF) programozási módját kihasználó biztonsági résre, amely a frissítés nélkül lehetővé teszi, hogy a hekkerek távolról bejussanak számítógépeinkre.

A Microsoft által hivatalosan tavaly december 28-án nyilvánosságra hozott probléma a Microsoft Windows ME, 2000, és XP operációs rendszereket érinti, feltéve, hogy a felhasználó Internet Explorer vagy Firefox böngészőt használ. Mivel a WMF fájlok különböző parancsokat tudnak lefuttatni, a fertőződéshez elegendő, ha a felhasználó internetezés közben egy vírusos képet kinagyít.

A NOD32 antivírus szakemberei bejelentették, hogy egy olyan javítást tettek elérhetővé, amely védelmet biztosít a WMF fájlok biztonsági hibájának kihasználása ellen. A javítást más antivírus termékek felhasználói is letölthetik gépeikre.

Mivel a Microsoft a hivatalos javításokat minden hónap második keddjén adja ki, ezért a problémára jelenleg csupán a külső gyártók hasonló megoldásai nyújtanak védelmet.

A Microsoft szakemberei ugyan nem javasolják a nem hivatalos javító file-ok alkalmazását, de a kockázat nagyságára való tekintettel már több biztonsági cég felhívta a Windows felhasználók figyelmét az alternatív javító programok futtatására.

Meglátásunk szerint azonban tovább bonyolíthatja a helyzetet az, hogy korábban már volt eset arra, hogy e-mailben a vírusírók javító programnak álcázott rosszindulatú programot juttattak el a felhasználók. Ennek a lehetősége most is fenn áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik