Élet-Stílus

Nagy Imre út lesz New Yorkban

Több száz kulturális és tudományos rendezvény, filmek, színdarabok, könyvek, különleges honlap, a világ vezetői a budapesti emlékmű avatásán - ezek a tervek az 1956-os forradalom 50. évfordulójának megünneplésére - írja a Népszabadság.

A városligeti ’56-os emlékmű avatására Gyurcsány Ferenc legutóbbi látogatásán meghívta George Busht is. Az amerikai elnök még nem adott ugyan választ, de az eddigi visszajelzések alapján egyértelmű, hogy rendkívüli az érdeklődés a budapesti megemlékezés iránt. Nagykövetségén keresztül – még a hivatalos meghívás előtt – többek között Svájc, Nagy-Britannia, Kanada, sőt az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is jelezte magas szintű részvételi szándékát.

A kormány által létrehozott ’56-os emlékbizottság – mint arról Szajda Szilárd titkár tájékoztatta a lapot – pályázatokat írt ki színházi, képzőművészeti, szépirodalmi művek, vidéki köztéri és közművelődési tervek támogatására. Megszületik több reprezentatív kötet isvalamint tudományos konferenciákat rendeznek a témában, illetve már a napokban beindul az emlékév hivatalos honlaja is.

Várhatóan hét nagyfilmet forgatnak le az ünnepre, a Magyar Televízió és a Duna TV januártól harmincnégy 1956-os témájú, korábban készült magyar filmet tűz műsorra, háttérbeszélgetésekkel. Az alkotók között találjuk Szabó Istvánt, Makk Károlyt, Bacsó Pétert, Gothár Pétert, Mészáros Mártát, Kósa Ferencet, Fábri Zoltánt, Jancsó Miklóst, Sándor Pált.

A forradalom külföldi bemutatásában Albániától Vietnamig valamennyi nagykövetség, konzulátus és kulturális központ részt vesz. Amerika sok városában megemlékeznek ’56-ról. A tervek szerint lesz többek között Kurtág-koncert, Eötvös Péter műveire koreografált balett, fellép Sebestyén Márta és a Muzsikás Együttes. A forradalom tiszteletére koncertet adnak a chicagói és a clevelandi szimfonikusok. New Yorkban emlékmisét rendeznek az áldozatok emlékére, a főkonzulátus előtti utcaszakaszt pedig Nagy Imréről szeretnék elnevezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik