Élet-Stílus

Nagy változások éve az informatikában

Érdemes áttekintenünk mi is történt az elmúlt évben az IT világában, hiszen ezen események trendjei megmutatják, merre is halad majd a technológia és az informatika idén. Jól láthatóan fókuszba került az internet és a szórakoztató informatika.

2005 minden nagyobb eseménye azt sugallja, hogy mindenki az internetes szolgáltatásokban és a szórakoztató elektronikában látja a jövő és talán az igen közeli jövő nagy üzletét.  Az elmúlt évben a nagy cégek gyakorlatilag újra felosztották az internet világát. Egyes cégek történelmet írtak, mások a háttérbe szorultak, a nagyok kisebbeket vásároltak, vagy különböző célok mentén érdekszövetségeket hoztak létre. Ezekből a történésekből a legfontosabbakat igyekeztünk itt összegyűjteni – hiszen ezek jelölik ki az előttünk lévő időszak főbb trendjeit.

2005. január

Nem fogadta el az EU Bizottság a szoftverek jogvédelmének kiegészítéseit, azaz Európában továbbra sem élvezhetnek szabadalmi jellegű védelmet a szoftverek. Hatalmas kő gördült le a nyílt forráskódú közösség szívéről, még akkor is, ha az elfogadás nem jelentette volna a „mozgalom”, üzleti modell azonnali halálát.

Érdekes, hogy azóta mintha lelassult volna egy-két, nagy nyilvánosságot kapott közszolgálati, nyílt szoftveres projekt. München önkormányzata kicsit hosszabban vizsgálja a Linux – OpenOffice bevezetésének tovagyűrűző hatásait és a párizsi csendőrség sem sieti el a dolgot.

Az Intel befektetései a Digital Home irányba fordulnak. Három cég mintegy 12 millió dollárral gazdagodik az Intel ezirányú vásárlásai miatt.

A Macintosh bemutatja az eddig megjelent legkisebb desktop gépét, a Mac Minit, amivel kezdetét veszi egy igen sikeres Intel irányváltás. Erősödő iPod és iTunes kampányok indulnak és a cég alig képes teljesíteni a rendeléseket.

Megkezdődött a HD-DVD és a Blu-ray szabvány körüli huzavona. A Toshiba, az NEC és a Sanyo Electric szerint a HD-DVD-formátumú lejátszók már akár szeptembertől is a boltokba kerülhetnek; a Warner Home Video, a Universal Pictures és a Paramount Pictures pedig 89 film megjelentetését tervezi a negyedik pénzügyi negyedévének zárásának közeledtével. Ez az első alkalom, hogy egy nagy hollywoodi stúdió ütemtervet és névlistát mellékelt a high-definition tételek kiadásáról szóló bejelentés során. A rivális Blu-ray lemezformátumot támogató cégek új támogatókról számoltak be a Sun Microsystems, a Texas Instruments, Electronic Arts és a Vivendi Universal Games személyében.

2005. február


Nagy változások éve az informatikában 1

Megvált a HP-től Carly Fiorina, a karizmatikus, nyilvánosságszerető, trendi direktrisz – avagy az IT-piac óriása nem volt elégedett a hölgy eredményeivel. Nem tudta 3 év alatt megváltoztatni azt a vállalati folyamatot, amely a Compaq-felvásárlással kezdődött.

A Microsoft a hónap közepén 16 biztonsági hibát foltoz ki legnépszerűbb operációs rendszerén, az XP-n. Az új vírusok számára az XP az egyik legjobban támadható felület. A Microsoft megelégeli a helyzetet és bevezeti a Valódi szoftverért igazi előny programját, amely keretében igyekszik a regisztrált és azonosított felhasználóknak letölthető extrákkal kedvezni. A kalózkodás ellen viszont kíméletlen harcba fog a BSA segítségével.

A Nokia és a Microsoft partnerséget jelent be a multimédia mobiltelefonos alkalmazási lehetőségeinek bővítése érdekében. A Nokia készülékei Windows Média-lejátszóval gazdagodnak.

Az EU tovább halogatja a szoftverek jogvédelmének kérdését, amelyet leginkább a multinacionális vállalatok erőltetnek.

2005. március

Részben a januári EU-döntés hatására a Microsoft bejelenti a Windows XP Home Edition N-verziót: amelyben nincs Media Player. Lehet, hogy lesznek olyanok, akik szerint sok volt a hűhó ahhoz képest, hogy az XP N-t legfeljebb azon forgalmazók kérik, akik különösen EU-konformok akarnak lenni.


Nagy változások éve az informatikában 2

A Mozilla erősen fejleszti a Firefoxot, amely lassan kinövi magát a legjobb és legelterjedtebb alternatív böngésző kategóriába. Márciusban komoly foltozgatásra szorul az eddig biztonságosnak mondott Firefox is, mivel a vírusok és szakértők komoly biztonsági hiányosságokra ébresztették rá a fejlesztőket.

Jef Raskin, a Macintosh computerek vezető designere 61 éves korában eltávozik az élők sorából. Raskin 1978 és 1982 között meghatározó szerepet játszott az Mac-gépek arculatának kialakításában.

A Sony az Egyesült Államokban is piacra dobja a PSP (Playstation Portable) konzolját. A Microsoft őrült ütemben fejleszti az Xbox 360-at.

A Sony Ericsson piacra dobja az első walkman telefonját, amellyel megindul az új szemléletű mobilok áradata. A W800-as modell fényképez, zenét szolgáltat és akár 130 dalt képes tárolni.

2005. április

A Yahoo 250 megabájtról 1 gigabájtra növelte az ingyenes levelező tárhelyét, válaszul a Google másnap 2 gigabájtra emelte a postaláda méretét, amely azóta folyamatosan tovább nő. Most, évvégén 2,7 gigabájtnál tart, amikor például a hazai UPC-chello karácsonyi ajándékként az eddigi ötszörösére, azaz beláthatatlan 50 megabájtra – a Gmail mintegy 50-edére… – „duzzasztotta” a fizetős levelezőszolgáltatása postafiók-méretét. A Google ezzel a lépéssel megkezdi a nagy menetelést, amelyben hamarosan számtalan hasznos szolgáltatással kerül a magazinok címlapjára.


Nagy változások éve az informatikában 3

Két amerikai került börtönbe Kínában DVD-kalózkodás gyanújával. 20 országban terjesztették az általuk előállított 133 ezer kalózmásolatot.

A Microsoft JPEG formátum iránti licenckérelmét elutasították. Az esemény mindenképpen fontos szerzői jogi problémával szembesítette a világ IT-szakembereit. Szerencsére az illetékes hatóság nem engedett a Microsoft nyomásának. A Microsoft egyébként számos szabadalmi kérvényt is benyújtott ebben az időben, amelyek többségét rendre elutasították a szabadalmi hivatalok.

Közös termékkel lép a piacra az SAP és a Microsoft. A Mendocino névre hallgató új termék az SAP vállalatirányítási alkalmazásának funkciót illeszti össze a Microsoft sokak által használt Office programjaival – jelentette be a német SAP és az amerikai Microsoft. Az új, közös terméket az utolsó negyedévre ígérték, de ez a mai napig sem látott napvilágot.

2005. május

Egy másik kis EU-vihar, hogy Franciaország (és még további 18 ország, köztük Magyarország) alternatív digitális könytárat indít, mert nem látják biztosítva a kis(ebb) nemzetek reprezentálását a Világhálón a Google Print szolgáltatás segítségével. Az év sikercége ugyanis az összes neves amerikai (és két angol) egyetemmel együttműködésben folyamatos, mintegy 150 millió dollár összértékű projektben 10 év alatt digitalizálja és kereshetővé teszi az intézmények teljes könyvtárát. Figyelni kell a megfogalmazásra: nem közzéteszi, hanem kereshetővé. Nem jelenik meg a keresett kifejezést tartalmazó teljes mű a Google Printben, csak a bibliográfiai adatai, és a kifejezés egy-két bekezdésnyi környezete.

A Blu-ray léphetne a DVD örökébe. Japán források szerint a Sony és a Toshiba tárgyalása a végéhez közeledik és a végső megállapodás egyértelművé teszi majd a Sony győzelmét – könnyen lehet, hogy a Blu-ray lesz a DVD kizárólagos örököse. A megegyezés révén a szabvány jelentős mértékben átalakulhat, és a két korábbi rivális egyfajta ötvözete jöhet létre. Nem így alakult.


Nagy változások éve az informatikában 4

Az Intel bemutatta a WiMax-ot. A WiMax (Worldwide Interoperability for Microwave Access) vezeték nélküli technológia a Wi-Fi rendszerrel ellentétben olyan szélessávú kapcsolaton alapszik, melyhez nem szükséges az alapálomással való közvetlen kapcsolat. Ha a felhasználó szemszögéből tekintünk a WiMax rendszerre, annak előnye abban rejlik, hogy képes a szélessávú kapcsolat létrehozására olyan helyeken is, ahová gazdaságilag nem kifizetődő a kábel- vagy DSL-infrastruktúra kiépítése.

A Lenovo és az IBM bejelentette, hogy lezárult az a folyamat, amelynek keretében a Lenovo felvásárolta az IBM személyi számítógépes részlegét. A felvásárlásról szóló egyértelmű megállapodás bejelentésére még 2004. december 8-án került sor.

Meglepő fejlemények a Microsoft-perben. Az IBM, a Nokia és az Oracle is az Európai Bizottság mellé állt a Microsoft ellen folyó perben. A meglepő fejlemény azért is érdekes, mivel a most csatlakozott IT-cégek eddig is erőteljesen Microsoft-ellenesek voltak. Az Oracle végül kiegyezett – egy jelentős összeg fejében – a Microsofttal.

A Google Kína felé kacsingat. A kínai Microsoft-nyitás után a Google is beszállna a „kínai üzletbe”. A vezető keresőszolgáltatás-együttes azt tervezi, hogy hamarosan megnyitja első irodáját Kínában. A Google-nek mindössze egyetlen komoly problémával kell szembenéznie, miszerint a robbanásszerűen fejlődő piacon még mindig kommunista gondolkodású cenzorok avatkoznak a média mindennapjaiba. Az interneten ma is óriási vita folyik arról, hogy szabad-e bármilyen tartalmat blokkolni, Kínában pedig számos, a jelenlegi hatalom számára kellemetlen tartalom teljes tilalom alatt van.

A nyitást látszik igazolni, hogy az elmúlt évben a Google részesedést vásárolt a legnagyobb kínai keresőszolgáltatásban: A www.baidu.com jelenleg a piac 36.3 százalékát uralja, őt követi a Yahoo 22.7 százalékkal, míg a Google részaránya 21.2 százalék.

A Novell linuxos feljesztőcéget vett. A Novell bejelentette, hogy felvásárolta az Immunix vállalatot, az egyik vezető Linux-alapú alkalmazásbiztonsági megoldásszállítót. A cég alkalmazásbiztonsági rendszerei ezentúl a SUSE LINUX megoldásokba integrálva jelennek meg.


Nagy változások éve az informatikában 5

A Greenpeace a HP-t támadja. A HP-t “mérgező technológiai óriásnak”nevezte a Greenpeace egyik aktivistája. A környezetvédő szervezet legújabb kampánya a technológiai hulladékfelhalmozódás ellen irányul.

A Sony lerántotta a leplet a PlayStation 3-ról. A legnagyobb amerikai szórakoztatóelektronikai kiállítás forgatagában is képes volt a Sony meglepni a Playstation-rajongókat, amikor nyilvánosságra hozta a leendő szuperkonzol technikai részleteit, mintegy válaszként az Microsoft XBox-360 bejelentésére.

2005. június

Csak az igazán bennfentesek tudhatták, hogy az Apple nagyon nincs megelégedve az IBM PowerPC processzorszállítási hajlandóságával. Olyannyira, hogy bejelentették: a közeljövőben meg fognak jelenni Intel-processzorra épített Macintoshokkal. Amióta az operációs rendszer UNIX-alapú, a migráció nem tűnik lehetetlennek.

A jelenség beleillik az Apple jelenleg folyó, az iPod és az iTunes által elindított és fenntartott diadalmenetébe. Ennek egy kis tünete, hogy Magyarországon is megnyílt az első Apple Center a kies Andrássy úton, melyet megelőzően nem a méregdrága iPodok, hanem a Macintosh-ok eladása emelkedett a kétszeresére egy éven belül – amibe a Mac Mini szépsége, egyszerűsége, csendessége és kedvező ára is belejátszhatott.

Google Maps, Keyhole – a látható világ kibővül . A Google Maps az általános keresőképességek természetes kiterjesztése a földrajzi megjelenítés felé. A Google Earth már mindezt a saját számítógépünkre varázsolja. Természetesen az új szolgáltatásban rá lehet közelíteni a térképre a kontinensnyi nagyítástól a négyzetkilométeres szomszédságig.


Nagy változások éve az informatikában 6

Felvásárlással erősítette pozícióját az eBay. Az internetes aukciósház bejelentette, hogy 620 millió dollárért megvásárolta a Shopping.com-ot. A megszerzett cég az internetes bevásárlási lehetőségeket hasonlítja össze a fogyasztók számára.

2005. július

Még éppen csak ébredezünk a meglepetésből, hogy nemsokára nem lesznek Siemens mobiltelefonok, mert az egész üzletágat megvette a(z Acer-) BenQ, amikor végre megteremtődik a lehetőség az internetes vásárlásra: megjelenik Magyarországon a PayPal. Vásárolhatunk az eBay-on és tömegesen fogadhatunk, 21-ezhetünk avagy pókerezhetünk online szélessávú internetünkön. Egész pontosan e-boltot bizonyos szabályok szerint már nyithatunk, de az internetes szerencsejáték indítását továbbra is akadályozzák a magyar törvények.

A médiamogul az internetre is kiterjesztette a hatalmát. Rupert Murdoch cége, a News Corp. 580 millió dollárért (kb. 120 milliárd forint) vásárolta fel az Intermix Mediat, amely többek között az Egyesült Államok ötödik legnézettebb weboldalának, a MySpace-nek is a tulajdonosa. Murdoch később további cégeket is felvásárolt.

A Sharp 100 GB-os optikai lemezt fejleszt. Miközben a HD-DVD és a Blu-ray a DVD örökségéért harcol, a Sharp csendben olyan 100 GB-os, kétrétegű lemezt dolgozott ki, amely egyik szabvánnyal sem kompatibilis. A cég vezetői ugyanakkor inkább a Blu-ray felé hajlanak.

Tesztelhetővé vált a Microsoft “Virtuális Földje”. Versenyfutás folyik a térinformatikában. A Google Earth és a Google Map után a Microsoft elindította béta-verzióban a saját “Virtual Earth” szolgáltatását.


Nagy változások éve az informatikában 7

Vége a kalóz Windows-frissítéseknek. A Microsoft már minden frissítéskor ellenőrzi a gépen futó operációs rendszer eredetiségét. Ez azt jelenti, hogy nem frissíthetők a továbbiakban az illegális verziók. A frissítések ingyenesek maradnak, de a nem jogtiszta Windows-verziókat csak biztonsági frissítésekkel látja el a Microsoft.

Békét kötött a Microsoft és az IBM. A megállapodás szerint a Microsoft 775 millió dollár készpénzt és 75 millió dollár értékű szoftvert ad az IBM-nek, pontot téve ezzel a két cégóriás évek óta folyó jogi vitájára. Cserébe az IBM visszavonja a Microsoft elleni keresetét.

Viszont elbúcsúzott az OS/2 Warp. Az IBM hivatalosan is bejelentette, hogy az év végén lezárul az OS/2 Warp 4 operációs rendszer támogatása, így a platform, amely igazából soha nem bontakozhatott ki, végleg eltűnik a süllyesztőben.

A Microsoft bejelentette, hogy a Longhorn kódnéven futó, következő generációs Windows operációs rendszerének nevét Windows Vistara változtatja. Természetesen többen is megtámadták az új nevet, de a jogi problémák nem riasztották vissza a Microsoft vezetését a változtatástól. Az év végére tervezett megjelenésből természetesen ismét nem lett semmi.

2005. augusztus

Bejelentik, hogy az Adobe megveszi a Macromediát. (A művelet decemberre be is fejeződött.) Első pillantásra közönséges konszolidációs lépés a kreatív szoftverek piacán, amelynek vesztese lehet a Macromedia Freehand illusztrációs program az Adobe Illustratorral szemben, és az Adobe GoLive webszerkesztő a Macromedia Dreamweaverrel szemben – az elemzők szerint. De az év végéig egyetlen terméket sem szüntettek meg.

A Mozilla Foundation bejelentette, hogy céget alapít, amely üzleti alapokra helyezi a Firefox és a Thunderbird fejlesztését, terjesztését és marketingjét. Az ingyenesen terjesztett Firefox böngészőből július végéig 75 millió példányt töltöttek le az internetezők.

Zenekeresőt indított a Yahoo. A népszerű kereső újabb szolgáltatással bővítette tevékenységi körét: a zenekereső előzetes változatával zeneszámok milliói között és több ismert online zenebolt kínálatában kutakodhatunk.

A mobilpiac felé kacsingat a Microsoft – mondta el szerkesztőségünknek Pieter Knook, a Microsoft mobilkommunikációval foglalkozó alelnöke. A Microsoftot sokan csak irodai szoftvereiről ismerik. Az utóbbi években azonban a redmondi cég is profitot szagol az internettechnológia és a média konvergenciájából. A FigyelőNetnek adott interjújában elmondta, miként látja cége szerepét az új típusú mobilszolgáltatások és az interaktív megoldások népszerűsítésében.

Elutasították az iPod-szabadalom bejegyzését. Az Apple nem tudta elfogadtatni az amerikai szabadalmi hivatallal az iPod interfész bejegyzésére irányuló kérelmét, mivel a Microsoft egyik szakembere már korábban hasonló eljárást dolgozott ki.


Nagy változások éve az informatikában 8

A Google saját üzenőprogramot mutat be. Az új szolgáltatás, a Google Talk ambíciózus terveket fogalmaz meg az azonnali üzenetküldés és az internetes telefonálás továbbfejlesztésével kapcsolatban. A Google ezzel a lépéssel komoly támadást indított a rivális Yahoo, a feltámadó AOL, az általánosan elterjedt ICQ, valamint az ismert Microsoft Messenger szolgáltatásai ellen.

A Cisco Systems nem kisebb célt tűzött maga elé, mint a finn Nokia felvásárlását. A cég számára elsősorban nem a Nokia mobiltelefonok, sokkal inkább a vezeték nélküli infrastruktúraüzletág jelenti a vonzerőt.

2005. szeptember

Az eBay megvette a közismert Skype internettelefonos céget – mintegy 1,6 milliárd dollárért. A jelenség több szempontból érdekes. Egyrészt már tavaly is meg akarta venni a Skype-ot Rupert Murdoch – de akkor és neki nem volt eladó 3 milliárdért sem. Másrészt nagy találgatás kezdődik: ingyenes marad-e a Skype? Az igazgatóként bennmaradt eredeti fejlesztők mindenre megesküsznek, hogy igen, és majd a professzionális (ipari szintű) szolgáltatások (vezetékes és mobilhálózati kilépések) és termékféleségek lesznek fizetősek.

Év- és lapzártakor a Skype bevezette a videótelefon lehetőségét a program 2.0-ás változatában, és még mindig nincsenek eBay-reklámok a felületen. Optimisták vagyunk.

Japánok vették meg a PalmSource-t. A japán Access szoftverfejlesztőcég mintegy 342 millió dollárért (körülbelül 69 milliárd forint) vásárolta fel a hordozható eszközökre szoftvereket – köztük a Palm OS-t operációs rendszert is – fejlesztő PalmSource-t. A távol-keleti cég így kívánja erősíteni mobilos üzletágát.

Az IBM szerint a távmunkáé a jövő. A csoportmunka-szoftverek már régóta hatalmas népszerűségnek örvedenek a vállalatok körében. A távmunkára is alkalmas szoftverekre egyre nagyobb az igény Magyarországon.


Nagy változások éve az informatikában 9

Késik az “iPod-verő” Nokia. A Nokia bejelentette, hogy késik a korábban beharangozott N91-es zenetelefon, amely a szakértők szerint komoly konkurenciát jelenthet az Apple iPod-jának.

A Microsoft és az Intel eldöntheti a DVD-csatát. A két meghatározó IT-szereplő bejelentette, hogy a Toshiba által fejlesztett HD-DVD formátumot támogatják. A HD-DVD-szabvány egyes szakértők szerint a felhasználók számára drágább lenne, mint a konkurens Blu-ray.

2005. október

Megjelenik a 100 dolláros, kurblis noteszgép ábrándja a MIT Laboratórium előadásában. Nincs benne merevlemez, teljesen zárt és nem windowsos. Azóta is kedvenc témája a személyes számítástechnika közeljövőképével foglalkozó technobulvársajtónak.

Hárman uralják az internetes keresők piacát. A világ internetezői augusztusban összesen mintegy 5 milliárd keresést kezdeményeztek, amelynek 45,9 százalékát a Google szolgáltatásán keresztül bonyolították le. A második helyezett Yahoo kénytelen volt megelégedni 23 százalékkal, míg a harmadikként befutó MSN mindössze 11 százalékot ért el. Hármójuk közül egyedül ez utóbbi szolgáltatás könyvelt el veszteséget, ugyanis a Microsoft júliusban még 12 százalékot mondhatott magáénak.

Korábban a Palm és Microsoft ádáz küzdelmet vívott egymással a mobilos operációs rendszerek piacán. A Palmnak nagy szerepe volt az intelligens hordozható készülék elterjedésében. Mostantól azonban minden másképp lesz, a cég új okostelefonja, a Treo, már Windows-platformra épül.
Mintegy egy évvel a megjelenése után letöltötték a százmilliomodik Firefoxot. A 2004. novemberi indulás óta már 45 millió felhasználót mondhat magáénak a nonprofit alapon működő Mozilla alapítvány.


Nagy változások éve az informatikában 10

Megjelent az OpenOffice 2.0. A nyílt forráskódú irodai szoftvercsomag a StarOffice 8 újításaira alapozva – megújult kezelőfelülettel és funkciókkal – indul harcba a piac meghódításáért. Készítői a Microsoft egyeduralmának megtörésében reménykednek.

Mások másképp gondolják. A Microsoft a Yahoo-val szövetkezik. Korábban a Sun és a Google lépett szövetségre, amelyre elég gyorsan érkezett válasz a Microsoft azonnali üzenetküldő frontjáról. A Microsoft aYahoo-t választotta partnerének a csatában.

2005. november

Hosszan zengett a világsajtóban annak a híre, hogy a Sony-BMG az audió CD-k PC-n való lejátszásakor a felhasználó előtt rejtve és megakadályozhatatlanul telepíti az eszközmeghajtó-szintű másolásvédelmi szoftvert. Ráadásul egyszerű felhasználó nem is tudja ezt eltávolítani. Ha pedig a képzett teszi ezt, akkor is összeomolhat a művelettől a rendszer.
Az elemi erejű és méretű felháborodás hatására a Sonynak mintegy 15-féle, összesen 5 millió példány CD-t ki kellett cseréltetnie. Az óriási blamázs következményei csak a következő pénzügyi évben fognak kibontakozni.

Gates szerint a webalapú szolgáltatásoké a jövő. A világhálóra került Bill Gates belső használatra szánt körlevele, amelyben a kilencvenes évek nagy fordulópontjaihoz hasonlítja a webalapú szolgáltatások terjedését, és egyben új fejlesztéseket sürget vállalatánál. Kiderült az is, hogy virtuális operációs rendszert tervez a Microsoft. A versenytársak új stratégiát dolgoztak ki: ha nem lehet az operációs rendszer szintjén visszaszorítani a Windowst és az Office-t, akkor marad a világháló és a nyílt forráskód. A Microsoft azonban lépéselőnyre tett szert azzal, hogy bejelentette az új internetes stratégiáját. Gates megint zseniálisan keveri a kártyákat.

A Google eközben a digitális könyvtár után már kölcsönzőn is gondolkodik. Egy felröppent hír szerint a cég tárgyalásokba kezdett egy nagyobb kiadóval, mégpedig egy interneten keresztül elérhető, digitális könyvkölcsönző beindításáról.

Elstartolt az Xbox 360 Amerikában. Mintegy 3500 rajongó gyűlt össze a kaliforniai Mojave-sivatagban, hogy a „Nulladik Óra” elnevezésű rendezvényen elsőként vehessék kézbe a konzolt. A vállalat ugyanis ígéretet tett, hogy a látogatók a játéklehetőség mellett egyben az első példányokhoz is hozzájutnak, miközben az Egyesült Államokban mintegy 4500 viszonteladó kezdte meg a termék, a különböző kiegészítők és a rendelkezésre álló 18 játékszoftver forgalmazását.

2005. december

Az év utolsó történése: a OneStat decemberi felmérése szerint az amerikaiak több mint 14 százaléka Firefox böngészőt használ. Ismeretes, hogy az ingyenes, nyílt forráskódú böngésző részesedése Európában messze 10 százalék fölött van (Németországból érkeztek 30 százalék fölötti eredmények is), de ez az első értesítés arról, hogy a böngésző „szülőföldjén” minden hetedik internetező nyílt forráskódú szoftvert használ.

Készül a Windows Live Messenger. Az azonnali üzenetküldő alkalmazás soron következő, 8-as verziója már a Live szolgáltatások szerves részeként készül, és több új területen, így az internetes telefóniában is igyekszik újat alkotni.


Nagy változások éve az informatikában 11

Feltörték az Xbox 360 másolásvédelmét. Alig egy-két hét kellett a hackereknek ahhoz, hogy feltörjék a Microsoft legújabb konzoljára írt játékok másolásvédelmét. Az interneten már elérhetők az első illegális játékkópiák, de ezekkel játszani még nem lehet, így az eset inkább csak jelzésértékű.

A Google internetes keresőprogram 1 milliárd dollárért 5 százalékos részesedést szerzett a világ vezető médiavállalkozásának, az amerikai Time Warnernek a birtokában lévő AOL (American Online) cégben. A Microsoft így elesett egy AOL-bevárásrlástól.

A történések 2006-ban is folytatódnak, amelyekről természetesen igyekszünk folyamatosan hírt adni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik