Élet-Stílus

Franciaország liberalizálja a fájlcsereberét

Franciaországban héteurós havidíj ellenében szabadon lehet interneten áttölteni jogdíjas termékeket.

A nemzetgyűlés első olvasatban elvetette a szerzői jog által védett szellemi termékek illegális internetes forgalmazását szankcionáló törvénytervezetét, és elfogadta az ellenzék által támogatott liberalizáló javaslatot.

Renaud Donnedieu de Vabres kulturális miniszter a szerzői jog által védett zeneszámok, filmek, képek és szövegek illegális internetes terjesztését 300 ezer euróig terjedő pénzbírsággal és három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtó törvénytervezetet terjesztett be.

A javaslat heves tiltakozást váltott ki fogyasztóvédő szervezetek körében. Aláírásgyűjtés keretében 110 ezer polgár követelte a privát másolatok szabad felhasználásának a jogát. A kormány már a parlamenti vita során defenzívába kényszerült, és két figyelmeztetésre tett javaslatot a büntetőeljárás megkezdése előtt. Ez azonban nem elégítette ki az ellenzéket, akik a kormánypárti átszavazók segítségével elfogadtatták a fájlcsereberét (file-sharing) legalizáló törvényt.

A szerzői jogok kedvezményezettjeit eszerint az internetes előfizetésekhez hozzácsapott havi héteurós átalánydíjból elégítenék ki. A javaslat a kormányzó UMP képviselőjétől, Alain Sugenot-tól származik.

Miközben az UFC-Que Choisir fogyasztóvédő szervezet a „szabadság egy új korszakáról” beszél, a lemezkiadók és a művészek azonnal a barikádokra vonultak. „Ha munkáinkat szabadon le lehet tölteni, ráadásul ingyen, az a szakmánk halálát jelenti” – jelentette ki Johnny Hallyday egykori rockzenész. A CFDT szakszervezet művészeti tagozata „az ország audiovizuális iparának halálát” emlegeti. A francia zeneszerzők és zeneműkiadók szervezetének (SACEM) elnöke, Bernard Miyet pedig a „művészet szovjetizálásáról” beszél.

Az internetes jogdíjakkal kapcsolatban azonban még nem mondták ki a végső szót. A szavazást követően a nemzetgyűlés téli szünetre vonult. A következő szavazásra valamikor január 17. után kerül sor, majd a szenátus elé kerül a tervezet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik