Élet-Stílus

Szabó István új filmjével nyit a szemle

A 37. Magyar Filmszemlét 2006. január 31. és február 7. között rendezik a Millenáris Parkban, a Mammut Moziban és az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A mustra Szabó István Móricz Zsigmond-adaptációjával nyit.

A játékfilm kategóriában a versenyre és információs vetítésre huszonnyolc 35 milliméteres filmre és kilenc „elektronikára készített alkotás” érkezett meg a határidő lejártáig. Emellett 175 dokumentumfilm, 43 tudományos-ismeretterjesztő munka, valamint 123 kísérleti és kisjátékfilm nevezése futott be. A versenyprogram véglegesítése még tart.

Az előző években megszokottól eltérően a dokumentumfilmek és a kisfilmek kategóriájában két-két előzsűri tesz javaslatot a versenyprogramban való részvételre.

Újdonság még, hogy a nevezett, de versenyben nem induló műveket is levetítik a szemle helyszínén, sőt, külön katalógust adnak ki ezekről az alkotásokról is.

A megnyitóünnepséget – amelynek keretében átadják az Életmű-díjakat és a Magyar Mozgókép Mestere címet – a Budapest Kongresszusi Központban tartják – áll a Naszály György sajtófőnök által kiadott közleményben.

A Rokonok Móricz Zsigmond azonos című regényéből készült. Az Oscar-díjas Szabó István tizennégy éve, az Édes Emma, drága Böbe óta nem rendezett Magyarországon csak hazai forrásból finanszírozott filmet. Legutóbbi filmjéért, a Csodálatos Júlia című, kanadai–magyar koprodukcióban készült alkotásért Európa Filmdíjat kapott.

A Rokonok operatőre Koltai Lajos, akivel a rendező 1981 óta valamennyi művét közösen készítette, közös munkájuk volt az Oscar-díjjal kitüntetett Mephisto is. A főszerepeket Csányi Sándor, Eperjes Károly, Tóth Ildikó, Marozsán Erika, Oleg Tabakov, Pindroch Csaba, Kállai Ferenc, Jiri Menzel, Molnár Piroska és Gazsó György alakítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik