Élet-Stílus

Ultimátumot kapott a Kazaa

admin
admin

2005. 11. 28. 10:54

Az ausztrál bíróság döntése értelmében az egykor vezető fájlcserélgető hálózat üzemeltetője december 5-ig dönthet sorsáról: vagy bevezeti a tartalmak szűrését, vagy kénytelen lesz bezárni kapuit.

Az üzemeltető Sharman Networks és annak vezetője, Nikki Hemming szeptember elején hosszas küzdelem után vereséget szenvedett az ellene megindult perben. Ebben a bíróság kimondta, hogy a cég megsértette a szerzői jogot, pusztán azzal, hogy lehetővé tette a jogvédett tartalmak – zenei albumok és filmek – illegális másolatainak megosztását és elterjesztését. Arra kötelezték a Sharmant, hogy megfelelő szűrővel akadályozza meg az illegális csereberét, és zárja ki a másolt anyagokat hálózatáról. Pénzbüntetésről nem érkezett hír, és akkor arról sem tudtunk meg bővebbet, hogy milyen módon képzelik el a szűrő működését.

A ZDNet helyi részlege most arról számolt be, hogy a bíróság utolsó figyelmeztetésben részesítette a céget, és felszólította, hogy a kívánt változtatásokat legkésőbb december 5-ig léptesse életbe hálózatán. Ennek elmulasztása esetén kénytelenek lesznek befejezni tevékenységüket, ami akár a cég megszűnését is eredményezheti. „Itt az ideje, hogy a Kazaa és a hozzá hasonló hálózatok végre tegyenek valamit – szűrjenek, biztosítsák a legális fájlcserélgetést, vagy adják át helyüket azoknak, akik törvényes és korrekt módon szeretnének digitális zenei vállalkozást indítani” – jelentette ki John Kennedy, az IFPI elnöke.

A szűrést mintegy háromezer szó használatával igyekeznek megvalósítani. Ezek között említik – néhány neves példát kiragadva – Eminemet, Kylie Minogue-t és Madonnát, akik tehát elméletileg többé nem lesznek megtalálhatók a Kazaa hálózatán. Ez természetesen egy új verzió kiadását követeli meg, amire tíz napja van a vállalatnak. Wilcox bíró emellett úgy rendelkezett, hogy a Kazaa központi weboldalán felugró ablakokban figyelmeztessék a felhasználókat a frissítés fontosságára, illetve az ennek elmulasztásával járó következményekre.

A kiadók ennél jóval többet szeretnének, és összesen 10 ezer szócskát gyűjtöttek össze a szűrőhöz. Éppen ezért roppant kevésnek tartják a bíróság által kiszabott mennyiséget, ám februárig nem tehetnek semmit, mivel akkor tárgyalják majd a Kazaa fellebbezését. A szűrő addig mintegy ideiglenes intézkedésként szolgál, tehát az ügy még mindig nincs lezárva.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.