Élet-Stílus

Hogyan szerezzünk .eu domainnevet?

Decembertől nyílik lehetőség arra, hogy .eu végződésű legfelsőbb szintű domainnév (TLD) alatt regisztráljunk honlapokat. Annak jártunk utána, kinek érdemes és hogyan lehet ilyen internetes címet bejegyeztetni.






Hogyan szerezzünk .eu domainnevet? 1
Hogyan szerezzünk .eu domainnevet? 2

2004 április végén lépett hatályba az Európai Bizottságnak az .eu legfelsőbb szintű domainnév (TLD) alá történő regisztráció eljárási szabályait tartalmazó rendelete. Az .eu legfelsőbb szintű domainnév (TLD) bevezetésének célja az elektronikus kereskedelem élénkítése és az uniós állampolgárok és cégek egységes internetes megjelenésének elősegítése. Az új TLD bevezetése egyúttal remek lehetőséget kínál a .com nevekről korábban lemaradt cégek számára is. Kinek érdemes és hogyan lehet .eu domaint regisztrálni? Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána szakmai partnerünk, az Oppenheim és Társai Freshfields Bruckhaus Deringer Ügyvédi Iroda segítségével.









Hogyan szerezzünk .eu domainnevet? 3

Három lépésben


Az .eu domainnevek iránt érdeklődő személyeknek, cégeknek elsősorban az alábbi intézkedéseket érdemes megfontolniuk:

• az .eu TLD alá bejegyezni kívánt megjelölések kiválasztása;
• bizonyítékok összegyűjtése a korábbi jogokkal érintett megjelölésekhez fűződő jogok bizonyítása érdekében;
• korábbi jogosultsággal érintett megjelölések esetén a bevezető időszak megnyíltát (2005. december 7.) követően az igények mielőbbi benyújtása.

Hogyan szerezzünk .eu domainnevet? 3
Hogyan szerezzünk .eu domainnevet? 5

Ráúszás

Fontos tudni, hogy a jogosultak köre korlátozott: az .eu TLD alá az Európai Unió tagállamainak állampolgárain túl csak az Európai Unió területén székhellyel, központi ügyintézési hellyel vagy tényleges központtal rendelkező gazdasági társaságok regisztrálhatnak majd domainneveket. A domainregisztráció során gyakori a rosszhiszemű és gyakran jogszerűtlen névfoglalás. A közösségi és nemzeti védjegyek, földrajzi árujelzők, eredetmegjelölések és a magyar jog által egyéb jogcímen védett megjelölések (például cégnevek, jó hírnevet élvező megjelölések, szerzői művek címei) jogosultjai számára így jó hír, hogy a megjelölésekkel megegyező domainnevek delegálására az általános regisztráció megkezdését megelőzően egy külön négyhónapos bevezető időszak áll majd rendelkezésre.

Hogyan lehet regisztrálni .eu domaint?

Az .eu domainnevek regisztrációja három különböző szakaszban történik majd:

A 2005. december 7-én kezdődő, első kéthónapos időszakban (Sunrise Period 1) kizárólag már a lajstromozott nemzeti vagy közösségi védjegyek, földrajzi árujelzők jogosultjai vagy a megjelölésre jogszerűen használati jogot szerzett személyek, illetve a saját nevük vagy az általuk használt rövidítések tekintetében az egyes közigazgatási szervek kérhetik a vonatkozó megjelöléssel azonos domainnév kezelésbe adását.

A 2006. február 7-én kezdődő, második kéthónapos szakaszban (Sunrise Period 2) az első 2 hónapos időszak jogosultjain túl az egyéb jogi alapon oltalmat élvező megjelölések tulajdonosai regisztráltathatják az ilyen megjelölésnek megfelelő domainneveiket (pl. cégneveket, védjegyoltalom alá nem eső kereskedelmi neveket, szerzői művek jellegzetes címeit).

Az általános, valamennyi jogosult számára nyitva álló regisztráció csak a négyhónapos bevezető időszak (Sunrise Period 1 és 2) letelte után, 2006. április 7-én kezdődik majd.
Ha több különböző személy kívánja ugyanazt a domainnevet korábbi jogosultságok alapján regisztrálni (mondjuk két azonos, de különböző országban bejegyzett nemzeti védjegy alapján), akkor a korábban érkezett igény élvez elsőbbséget (vagyis itt is a nemzetközi domainregisztrációs gyakorlatban elfogadott „first come, first served”-elv érvényesül majd).

Gyors jogsegély az illetéktelen használók ellen

Amennyiben egy spekulatív vagy visszaélésszerű regisztráció valamely személy nemzeti jog által elismert vagy védett jogait (pl. védjegyjogát, cégnevét) sérti, megfelelő feltételek fennállása esetén a jogosult az általában költséges és elhúzódó bírósági eljárások alternatívájaként egy gyors és hatékony eljárást alkalmazhat. A .com és egyéb TLD-k kapcsán már ismert UDRP-eljáráshoz hasonló alternatív vitarendezési eljárás keretében a károsult kérheti a domainnév visszavonását. Ez a lehetőség akkor áll fenn, ha az adott domainnév azonos vagy megtévesztően hasonlít a jogosult védett megjelöléséhez; és a domainnevet regisztrált személynek nem fűződik semmilyen joga vagy jogos érdeke az adott névhez, vagy a domainnevet rosszhiszeműen regisztrálták vagy használják. Ilyen például, ha a regisztráció célja a domainnév tényleges jogosultnak magasabb áron való értékesítése volt.

Hol lehet igényelni?

Az .eu domainigénylések magyar domainregisztrátoroknál is benyújthatóak, az igényléseket elfogadó regisztrátorok listája a http://list.eurid.eu/registrars/ListRegistrars.htm?lang=en internetes oldalon olvasható.

Kinek érdemes regisztrálnia?

Az .eu domainnév regisztrációja az adott névre valamilyen korábbi joggal rendelkezőkön kívül elsősorban azoknak a cégeknek, személyeknek lehet hasznos, akik több uniós országban is folytatnak kereskedelmi tevékenységet, és egy egységes domainnév alatt kívánják biztosítani internetes megjelenésüket. Az .eu domainnevek regisztrációja hasznos lehet továbbá azok számára is, akik korábban lecsúsztak valamelyik nemzetközi (például .com-os) névről. A .eu domain a tisztességes domainkereskedelem keretei között újabb piaci lehetőségeket kínál a domainbrókereknek is.


Dr. Bartal Iván az Oppenheim és Társai Freshfields Bruckhaus Deringer Ügyvédi Iroda ügyvédje és szakértője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik