Élet-Stílus

Génkezelésmentes lesz Svájc öt évig

Svájcban vasárnap népszavazás utasította el, hogy az alpesi országban a következő 5 évben bármiféle mezőgazdasági terményt vagy terméket génkezeljenek.

Nem végleges adatok szerint – a 26 tartományból 24-ben összesített szavazatok alapján – az urnák elé járultak 56,6 százaléka utasította el a génkezelést. Minden kantonban az elutasító szavazatok voltak többségben. A kormány és a nagyobb pártok által nem támogatott törvénymódosítás azonnal életbe lép, így a következő 5 évben nem lehet génkezelt növényeket termeszteni, vagy génkezelt állati termékeket értékesíteni Svájcban.

Az alpesi országban tavaly januárban lépett életbe a génkezelést szabályozó új törvény, amely szigorú engedélyezési eljárásokhoz kötötte eddig is a génkezelést.

A “génkezelésmentességi kezdeményezés” ellenzői szerint a törvénymódosítás hatásaként Svájc le fog maradni a mezőgazdasági kutatások területén. A támogatók – közöttük a gazdák érdekképviseleti szerve – azonban úgy látják, hogy a hagyományos svájci mezőgazdasági termékek exportlehetőségei bővülni fognak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik