Élet-Stílus

Eljött az energiazabálók kora

Amikor beüzemeljük vadonatúj digitális fényképezőinket, nagyképernyős tévéinket, laptopjainkat, vagy hordozható zenei lejátszóinkat, legtöbbször nem is gondolunk bele, hogy mennyivel növelik meg villanyszámlánkat ezek a kis mohó fogyasztók.

Mára a háztartások összfogyasztásának mintegy 15-20 százalékát teszik ki a fent említett eszközök, ez a szám 1980-ban mindössze 5 százalék körül volt – derül ki az amerikai EPA (Environmental Protection Agency, Környezetvédelmi Hivatal) és a NRDC (Natural Resources Defense, Council Természetvédelmi Tanács) nevű non-profit szervezet jelentéséből. “Egyre több ilyen jellegű eszközt viszünk haza és egyre több energiát használunk működtetésükhöz” – foglalta össze Denise Durrett, EPA szóvivője a – CNet oldalán.

A tévék a legnagyobb energiafalók a high-tech kütyük világában. Egymagukban kiteszik az USA nemzeti lakossági elektromos áramfogyasztásának 4 százalékát – állítja az NRDC. Ez nagyságrendileg megegyezik New York állam háztartásainak éves fogyasztásával. Az olyan különböző “kiegészítők”, mint a DVD lejátszók, hangrendszerek, játékkonzolok valamint az egyéb televízióhoz csatlakoztatott eszközök akár 10 százalékkal is megemelhetik egy háztartás éves fogyasztását. Az egyre nagyobb képméretek, az energiaigényes plazma, valamint más csúcskategóriás készülékek elterjedésével, illetve megnövekedett használatuk miatt, az NRDC úgy becsüli a televíziók fogyasztása a felével fog növekedni még az évtized előtt.

Persze nemcsak a tévék tehetnek mindenről, a külső adapterekről, akkumulátorokról működő eszközök is szépen hozzáteszik a magukét a villanyszámlához. A fő problémát az jelenti, hogy ezek az adapterek hihetetlenül mértékben pazarolják az energiát. Az EPA szerint legtöbbjük a felvett áram csupán 30-60 százalékát hasznosítja ténylegesen. Ráadásul az adapterek akkor is falják az energiát, amikor éppen nem használják őket. Az EPA önkéntes Energy Star megjelölési programjával reméli, hogy rábírja a vezető technikai cégeket arra, hogy többet figyelmet fordítsanak eszközeik energiahatékonyságára. Az ügynökség már az idén bevezette az Energy Star előírásokat az adapterek piacára is, és együtt kíván működni a mobilgyártókkal.

Igaz a tudósok azt ígérik, 2050-re az energiaforrások 30 százaléka megújítható lesz, az NRDC azonban sürgősebb beavatkozást sürget. “Itt a cselekvés ideje, mielőtt a nagyképernyős tévék eladása megugrik az árcsökkenések miatt” – mondta Horowitz. “Ha határos időn belül nem lesz előrelépés az ügyben, az energiazabáló nagyképernyős tévék korában találjuk magukat, amelyek legalább 10 évre befészkelik magukat az emberek otthonaiba.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik