Élet-Stílus

Hullámvasút – szívbetegeknek nem ajánlott!

Német kutatók kísérletesen igazolták, hogy a hullámvasutazás a szívfrekvencia erőteljes fokozódásához és olykor ritmuszavarokhoz vezethet, ami egészségeseknél ártalmatlan, szívbetegek esetében viszont akár végzetes is lehet.

A Mannheimi Egyetemi Kórház kardiológusai Dr. Jürgen Kuschyk vezetésével vizsgálták a vidámparkbeli hullámvasút szívre gyakorolt hatását. A vizsgálatot a németországbeli Hassioch város vidámparkjának egyik hullámvasútján végezték 55 önkéntes alany (37 férfi és 18 nő) bevonásával.

A vizsgált személyek átlagéletkora 28 év volt, közülük harmincan még sosem ültek hullámvasúton, nyolcan csak ritkán, tizenheten pedig kifejezetten nagy hullámvasutas múlttal rendelkeztek. Az „Expedition GeForce” fantázianevű hullámvasúton egy menet 120 másodpercig tart, melynek a kezdetén lassan, 62 méter magas emelkedőn viszik fel az „áldozatokat”, ezután szabadesés következik, a későbbiekben helyenként négy másodperc alatt 6G-nyit is változik az utasokra ható nehézségi erő; a maximális sebesség mintegy 120 km/óra.

Az önkéntesekre úgynevezett Holter-monitort szereltek, amely a menet során folyamatosan 12 elvezetéses EKG-t készített, így a kutatók pillanatról pillanatra nyomon követhették az alanyok szívműködését.

Reszket a szívem, mert…

A résztvevők átlagos szívfrekvenciája nyugalomban, a hullámvasutazást megelőzően 91/perc volt. A menet felénél, azaz egy perc elteltével ez az érték átlagosan 153/percre ugrott. Figyelemre méltó, hogy nőknél a szívfrekvencia fokozódása jelentősen nagyobb mértékű volt, mint férfiak esetében; az átlagos egy perc utáni érték férfiaknál 148/perc volt, míg nőknél 165/perc.

A legnagyobb, 34/percnyi frekvenciaemelkedés az emelkedő szakaszon következett be, amikor még semmi „durva” nem történt az utasokkal, de lelkileg már rákészültek a zuhanásra. Nem volt lényegi különbség a tapasztalt és az újonc hullámvasutazók szívfrekvenciái között.

A résztvevők 44 százalékánál jelentkezett valamilyen úgynevezett sinus-arrhythmia, azaz olyan szívritmuszavar, amelyben felismerhető a szív normális ingerképzése (relatíve kevésbé súlyos), és ez a zavar a menet vége után még vagy öt percig fennmaradt. Egy alanynál pitvarfibrilláció, vagyis a szív felső üregének remegésszerű gyors összehúzódása (jóval súlyosabb ritmuszavar) lépett fel, amely percek múltán spontán rendeződött.

A kutatók azt javasolják, hogy a szívbetegek, illetve jelentősebb szívritmuszavarral élők inkább kerüljék el a hullámvasutakat, hiszen esetükben a szívfrekvencia ilyen nagymérvű fokozódása és az esetleges ritmuszavarok akár halálosak is lehetnek. Az egészséges szívűeknek nincs mitől tartaniuk, számukra ez az izgalom nem ártalmas. A korábban fel nem ismert szívbetegekre való tekintettel kötelezővé tennék a vidámparkokban a félautomata defibrillátorok és az újraélesztésben járatos személyzet alkalmazását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik