Élet-Stílus

Ismét jobban fogy a magyar baromfi

A madárinfluenza okozta pánik csillapult. Eredményesnek bizonyult az a kampány is, amelyben a magyar baromfi fertőzésmentességéről és a folyamatos állatorvosi ellenőrzésről tájékoztatták a fogyasztókat. Az ágazatot azonban már így is milliárdos veszteség érte.

Megállt a baromfi hús fogyasztás csökkenése, a jelek szerint alább hagyott a madárinfluenza okozta pánik – mondta a Népszavának Erdélyi István, a Baromfi Terméktanács elnöke. A szakember hozzátette, az utóbbi időszakban már kissé növekedett is a kereslet. Ebben egyebek mellett szerepet játszhatott az a kampány is, amelyet a termelők és a feldolgozók azért indítottak, hogy a fogyasztókat meggyőzzék arról, a magyar csirke fertőzésmentes és a tojástól a hűtőpultig folyamatos és szigorú állatorvosi ellenőrzés kíséri a terméket.

A terméktanács elnöke megemlítette, hogy az ágazat néhány hét alatt milliárd forintos veszteséget szenvedett el – jegyezte meg Erdélyi István. Nemcsak a hazai piac szűkült be, hanem az európai országok is leállították vagy mérsékelték a baromfi importjukat. Olaszország változatlanul nem vásárol baromfit. Svájcba és Ausztriába a korábbinál kisebb a kivitel. A kivitel nagyon fontos, hiszen a hazai termelés a belföldi igények majd másfélszeresét fedezi.

Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára bíztató oroszországi tárgyalásokról számolt be. Miután az oroszok leállították a távol-keleti, madárinfluenzával fertőzött régiókból a baromfi behozatalt, egyebek mellett a magyar baromfi iránt is érdeklődnek. Az orosz szakértők két tucat magyarországi baromfi feldolgozót találtak megfelelőnek az exportra, jóval többet, mint például Lengyelországban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik